Zvíře jako nevhodný dárek: Jak se zachovat a co nikdy nedělat

 Mazlíčci 
27. prosince 2018 11:34 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Pes dokáže rozzářit oči Depositphotos
Štědrý den už je za námi a někteří lidi řeší, jak naložit s nevhodným dárkem v podobě domácího mazlíčka. Ne vždy je s ním totiž obdarovaný spokojený nebo nemá podmínky na to, aby se o zvíře staral. Nejlepší je obrátit se na chovatele, zrovna zapomeňte na vypuštění do přírody.

Spousta dárků dělá lidem radost, u dětí sklízí největší úspěch zvířátko a nejvíce pejsek, u kterého se jim rozzáří oči. Na druhé straně už nemusejí zářit obličeje některého z rodičů, pokud o dárku partnera pro potomka nevěděl, nebo pokud zvíře přinese někdo další z rodiny a rodičům se vidina starostí příliš nezamlouvá.

Deset let

Nejčastějším živým dárkem je pes. Děti většinou chtějí malé štěňátko, se kterým si můžou hrát. Dárce si však často neuvědomuje, že je to parťák třeba i na více než deset let a vyžaduje náležitou péči v podobě denních procházek, pravidelného krmení, ale také například mytí nebo stříhání. Pes také potřebuje vybavení jako obojek, vodítko, ale také třeba misky nebo pelíšek, takže jsou s jeho pořízením spojené další náklady, nemluvě o očkování nebo občasné prohlídce u veterináře.

Další starosti vznikají v situaci, kdy jedete na návštěvu nebo na dovolenou a není jasné, jestli psa můžete vzít nebo vůbec chcete. Budete ho mít kam dát? Kámen úrazu nastává ve chvíli, kdy pes dítě přestane bavit. I když si s ním občas pohraje nebo na něj zavolá, každodenní procházky a krmení pak padají na hlavu rodičů, kteří však mnohdy nemají čas. Proto je dobré si zavčasu obdarování psem rozmyslet.

Když už na to přece jen dojde a je to nevhodný dárek, přemýšlejte, zda by někomu jinému z rodiny nebo známých neudělal radost a psa se neujal. Pokud vás nikdo nenapadne, obraťte se na útulky nebo chovatele. Rozhodně nenechávejte psa napospas přírodě a nepouštějte ho bez kontroly ven. Platí to i pro kočky a pro jiná zvířata, pro některá by to mohlo znamenat i smrt.

Psa nebo kočku si možná ještě někdo ze známých vezme, ale u dalších zvířat může nastat problém. Týkat se to může hlučných papoušků a andulek, ale také králíků nebo třeba křečka. Právě křeček je častým dárkem s odůvodněním, že je menší než pes, a proto není péče tak náročná. Zanedlouho ale můžete zjistit, že se dárek míjel účinkem.

Jistá smrt

Ani u křečka nebo králíka nemůžete myslet na to, že je vypustíte do přírody. Králíci, křečci, ale třeba i andulky nebo želvy sice žijí ve volné přírodě, nemůžete je ale přímo pustit do přírody uprostřed zimy. Byla by to pro ně konečná.

Variantou je útulek nebo záchranná stanice. Nejlépe ale uděláte, když mazlíčka vrátíte tam, kde jste ho koupili. Pokud ho vrátíte rychle, neměl by s tím být problém, obzvlášť pokud máte účtenku. S vrácením ale neotálejte. Pokud je zvíře z útulku, vrácení bývá i ve smlouvě.

Když mazlíček vrátit nejde, najděte si na internetu skupinu chovatelů a obraťte se na ni. Hledat můžete akvaristy pro rybičky, teraristy pro hady a ještěrky, ale také chovatele papoušků. U někoho z nich by se zvíře mohlo uchytit. Nabídnout je můžete i chovatelským kroužkům s dětmi, odkud si mazlíčka někdo může vzít i domů. Jak se v zimě starat o psa, jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod