Vánoční pamlsky, které kočce rozhodně nedávejte

 Mazlíčci 
24. prosince 2018 16:09 / Jitka Holoubková
  0
📷
5 fotografií v galerii
Pochoutky z vánoční tabule určitě nepatří do misky kočce Shutterstock
U štědrovečerní tabule plné dobrot vás možná napadne, jestli by si Vánoce neměla s vámi užít i vaše kočička. Pokud jí místo radosti nechcete přivodit zdravotní problémy nebo dokonce smrt, určitě jí nedávejte ochutnávat tyto potraviny.

Kosti z vašeho talíře

Kosti z pečené či smažené ryby ani z drůbeže nejsou pro kočku vhodné. Její zažívací ústrojí totiž dokáže zpracovat i ostré kosti, ale funguje to pouze u těch syrových. Tepelně upravené kosti naopak škodí a zvířeti mohou způsobit pro něj nebezpečnou zácpu.

Syrové mořské ryby

Mořské ryby nejsou pro evropské kočky přirozené. Obsahují totiž enzym thiaminázu, který způsobuje rozklad vitamínu B1 – thiaminu. Důsledkem toho mohou být závažné změny v mozku zvířete a také v srdečním svalu.

Uzeniny

Velké množství sodíku v uzeninách je pro kočku také škodlivé. Komplikuje vylučování odpadních látek z těla, a tím zatěžuje ledviny. Mimo to dráždí žaludek a střeva, vede k poruše minerální rovnováhy v těle a může směřovat k těžkému selhání ledvin nebo poškození mozku.

Čokoláda

Zatímco nám lidem – pokud nejsme na čokoládu přímo alergičtí - může tato pochoutka způsobit jen nadváhu nebo zkažené zuby, u našich čtyřnohých přátel může mít její pozření fatální následky. I malé množství je pro jejich organismus totiž toxické, to větší je může i zabít, protože jim způsobí srdeční problémy. Mohou za to látky jako kofein, teobromin a také vysoký obsah tuku. Kočky jsou v tomto ohledu citlivější než psi. Zbystřit byste proto měli i v případě, že začne být zvíře dezorientované nebo se začne pomočovat. I to může být projevem intoxikace čokoládou.

Hrozny a rozinky

Pro lidi relativně zdravý pamlsek, pro kočky zabiják. I hrozny působí v kočičím trávícím systému jako toxiny, které jejich játra nedokážou odbourat. Následkem může být i selhání ledvin. Nevhodné je ale pro kočku také jakékoli exotické ovoce.

Syrové maso a játra s opatrností

Syrovým masem můžeme kočce zpestřit jídelníček opravdu jen občas. Abychom ale neriskovali, že se nakazí salmonelou nebo pozře nějaké parazity, nechme raději maso předtím aspoň 48 hodin mrazit. Přesto pozor, při častější konzumaci masa se kočka předávkuje fosforem, který působí řídnutí kostí. U syrových jater ve větším množství zase hrozí průjmy a pokud je kočce dáváte často, nahromadí se jim v těle vitamin A a mohou mít vážné pohybové potíže včetně ztuhlosti krku.

Kravské mléko

Ani mlékem svému kočičímu mazlíčkovi neprospějete. Mléčný cukr – laktózu totiž nedokážou dobře zpracovat, což se může projevit úporným průjmem, který se navíc může stát chronickým. Další informace o výživě koček se dozvíte zde.

Ořechy

Také ořechy jsou pro kočku i psa toxické a mohou u nich vyvolat třesavku nebo zapříčinit špatnou koordinaci pohybů, kvůli které se může zvíře zranit. Dejte proto pozor na ořechové dorty a cukroví, kterého je o Vánocích v bytě plno.

Cibule

Podobně ostražití bychom měli být u bramborového salátu se syrovou cibulí. Kočku může nalákat uzenina či maso v něm obsažené. Syrová cibule jim ale způsobí bolestivé nadýmání.

Káva a alkohol

Negativní vliv na nervový systém zvířete má samozřejmě i kofein. Projeví se to zvracením, neklidem nebo hyperaktivitou. Dostavit se může ale také křeč, cyanóza – fialové zbarvení sliznic, srdeční arytmie a smrt. Stejně nebezpečný je pro kočku alkohol. Vyvolat u ní může deprese, průjem, potíže s dýcháním a bezvědomí.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve