Jak odnaučit psa spát v posteli? Poradíme, co zabírá

 Mazlíčci 
08. prosince 2018 12:43 / Marie Popelková
  1
📷
5 fotografií v galerii
Odnaučte spát psa ve vaší posteli Shutterstock
Každou noc vyskočí čtyřnohý mazlíček na vaši postel a zůstane v ní až do rána, než se probudí? S tímto zvykem však chcete skoncovat, ale nevíte jak? Poradíme vám, jak psa naučit spát v pelechu. Platí základní pravidlo. Být důslední.

V první řadě je důležité vypozorovat, jak váš čtyřnohý mazlíček spí. Zjištění výrazně ulehčí následný výběr pelechu. Zaměřte se na to, zda se pes ve spánku roztahuje, v takovém případě se v obchodě poohlédněte po čtyřhranné matraci. Pes může naopak dávat přednost spánku schoulený do klubíčka a ideální pro něj bude kulatý nebo oválný pelech s okrajem. Starší nebo artritičtí psi se mohou cítit pohodlněji na matraci s pamětí.

Správné místo

Po nákupu vhodného pelechu přichází na řadu otázka, kam jej umístit. Rozhodnutí je pouze na vás, můžete volit ložnici i například obývák. V každém případě by měl pes spát v oblasti, kterou zná. Pelech by měl být na místě s pokojovou teplotou a ne poblíž ventilace či otevřených dveří. Vyhledejte místo v tmavé nebo alespoň zastíněné části místnosti.

Prvním krokem k úspěchu pro spaní psa v pelechu je dlouhá večerní procházka, aby vám následně neměl energii odporovat. Po příchodu domů ho nechte na vodítku, doveďte ho až do pelechu a až potom mu vodítko odpoutejte. Vyzkoušet můžete i jinou variantu. Vezměte si nějaký pamlsek a pokuste se ho do pelíšku nalákat. Díky tomu si pelíšek spojí s pozitivní odměnou. Může zabrat i další možnost, a tou je rozmístění jeho oblíbených hraček okolo pelechu. Také na něj můžete položit tričko, které je cítit po vás, aby si na něj pes lehl raději. Nikdy psa nezvedejte a nepřenášejte do pelechu, tím si k němu utvoří negativní odpor. Jak postupovat, když vašeho psa napadne jiný pes, jsme psali zde.

Od této chvíle je potřeba být neústupný a důsledný. Zavelte psovi “Jdi do svého pelechu“ a ukažte na jeho nové místo na spaní. Odměnu mu dejte jen potom, co si do něj lehne. Vždy, když se z pelechu zvedne a zamíří přímo k vám do postele, řekněte “Ne!“ a v klidu ho doveďte zpátky. Zopakujte povel “Jdi do pelechu“. Po povelu počkejte o něco déle a odměňte ho, jen pokud si lehl do pelechu. Časem se pes povel naučí a pochopí, že dostane odměnu, pokud zůstane v pelíšku.

Nevzdá se

První noci se připravte na to, že se pes nebude chtít vzdát místečka u vás v posteli a bude to dávat najevo hlasitým kňučením nebo sténáním. Velmi důležité je nepolevit, být trpělivý a psa jednoduše ignorovat. Jedině tak docílíte toho, aby si zvykl na pelech z dlouhodobého hlediska. Žádný pes se nenaučí spát v pelechu ze dne na den. Z toho důvodu jsou nepostradatelnou motivací již zmíněné pamlsky. Postupem času je však odbourávejte, až docílíte toho, že pes už nebude žádné potřebovat a v pelechu bude spát sám od sebe.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Objevte nejnovější kolekci minišatů Reserved. Letní inspirace, které uchvátí!

Styl

Trápí vás ztráta pružnosti kůže, dehydratace či akné? Udržet si hezkou pleť vám pomůže inovativní...

Dům a zahrada

Proč nejsou kočky tak věrné jako psi? Psi potřebují lásku, kočky jistoty