Papoušek jako vánoční dárek: Co všechno musíte promyslet?

 Mazlíčci 
20. prosince 2018 17:12 / Jitka Holoubková
  0
📷
5 fotografií v galerii
Papoušek je inteligentní a společenský Shutterstock
Představa, že překvapíte své děti opravdu originálním dárkem v podobě papouška, může být pro leckoho lákavá. Než to ale uděláte a za exotického ptáka zaplatíte nemalou částku, položte si otázku, jestli nebude papoušek trpět nedostatkem pozornosti a lásky.

Skutečně, je to trochu jako s dítětem. Můžete mít peněz sebevíc, ale pokud si nechcete na dítě udělat čas, věnovat se mu a dávat do toho svou energii, raději přenechte rodičovství jiným. I papoušci mají velké nároky na váš čas, budou chtít být stále ve vaší blízkosti a když jim v tom zabráníte, budou citově strádat. Navíc není to úvazek na pár roků. Někteří papoušci se dožívají i třiceti let.

Když je mu smutno, začne si ubližovat

Že není papoušek mazlíček do jakékoli domácnosti, vědí i mladí zemědělci z Vysočiny. Ti se před časem ujali papouška druhu Alexandr Veliký doslova ve zbídačeném stavu. Jako mládě ho koupila jejich známá svým synům. Když byla na mateřské dovolené, měl se papoušek dobře, naučil se mluvit a byl velmi společenský. Pak se ale situace v rodině změnila. Paní začala odcházet z domu na celý den do práce, děti do školy. A papoušek začal smutnit.

Své lidské kamarády nejdřív volal a když zjistil, že je to marné, začal si ze žalu vytrhávat peří. Do nového domova tak přišel doslova oškubaný a nebylo jasné, jestli přežije. Naštěstí situace na farmě byla jiná. Rodina má hodně dětí, další domácí mazlíčky a v domě je stále rušno a veselo. Papouškovi se po pár měsících vrátil elán, zdraví a tím pádem i krása.

Ne všechny konce zanedbávaných exotických ptáků jsou ale takto šťastné. Bohužel velká část jich špatnou péči a nezájem člověka nepřežije. Někteří totiž netrpí jen nedostatkem citových podnětů, ale nemají například vhodnou klec, v létě voliéru na protažení křídel, kvalitní krmivo, očkování a podobně.

Ideální partner - krásný, inteligentní, věrný, dlouhověký

Přitom papoušek patří k nejinteligentnějším ptákům vůbec. Některé druhy se dokáží naučit i dvě stovky slov a například u papouška šedého se dokonce objevuje schopnost samostatné řeči. Když jsou v pohodě, bývají papoušci skvělí společníci. V tom se podobají psům. Stejně jako oni jsou i věrní. A to nejen člověku, ale ve volné přírodě i svému ptačímu partnerovi. A zradu nesou velmi těžce. Návod, jak naučit papouška mluvit, najdete zde.

Proto až budete obdivovat ty nádherné pestrobarevné tvory někde v obchodě či v zoo, odpovězte si na otázku: „Mám na to chovat papouška? Budu mu tak věrný, jako on mně? Vzdám se třítýdenní dovolené v zahraničí, abych mu nepůsobil trápení?“ Jestliže jste odpověděli třikrát ano, budete ideálními chovateli.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008