Naučte svého psa netradiční povely. Jeho zabavíte a vám to zase usnadní život

 Mazlíčci 
20. května 2019 18:04 / Marie Popelková
  3
📷
4 fotografie v galerii
Pejsek nemusí ovládat jen základní povely Internet
Sedni, lehni, zůstaň, místo nebo k noze. To jsou základní povely, které zvládá většina pejsků. Zkuste ale svého chlupáče naučit i méně obvyklé povely. Vašeho psa zabaví a vám pomůžou.

Základní povely by měl zvládat každý slušně vychovaný pes. Jen u nich ale rozhodně nemusí zůstat. Existují i méně obvyklé povely, které se bystrý pejsek zvládne naučit. Pro něj to bude zábavná hra, vám pak jeho nově nabytá dovednost usnadní v mnohém běžný život. Fantazii se meze nekladou, někteří chlupáči dokonce zvládají například zavírat za sebou dveře nebo rozsvěcovat světlo.

Musíte ale počítat s tím, že za den či dva se nové povely váš pejsek nenaučí. Chce to čas a trpělivost, než vaše práce přinese ovoce. Když to ale společně zvládnete, budete nadšení. Psi se totiž rádi cítí užitečně.

Přines si vodítko

Povel “přines” patří k základům, pokud chcete chlupáče naučit aportovat. Pes nosí většinou míčky, hračky, klacíky a podobně. A co takové vodítko? Už se vám nestane, že jej zapomenete doma. O tom, jak naučit psa aportovat, jsme psali zde.

Nácvik je stejný jako u klasického “přines”, jen v první fázi namísto balonku odhazujete vodítko. Pes by také měl vědět, co to vodítko je, proto když ho berete do ruky nebo mu ho připínáte, měli byste říct “vodítko”. Následující krok je nechat přinést vodítko z místa, kam ho odkládáte. To by mělo být pro psa dostupné, aby to zvládl a nezranil se nebo něco nepoškodil. Pokud to chlupáč zvládá, můžete navázat vycházkou, aby si to váš čtyřnohý kamarád spojil s venčením. Sám vám ho pak přinese, když bude chtít jít ven.

Ukliď si hračky

Další netradiční povel je “ukliď si hračky”. Stejně jako předchozí trik i tento předpokládá, že pejsek už má v malíku základní povely. Náročnost tohoto triku se pak také odvíjí od toho, kam hračky běžně uklízíte. Pokud je dáváte na pelíšek, který to svou velikostí umožňuje, vystačíte si opět s “přines”. Stačí psa jen vyslat pro hračku a přivolat ho k místu, kam chcete, aby ji odložil.

Když přijde a pustí hračku (samovolně nebo na povel “pusť”), odměňte ho. Když už pes chápe, o co tady jde, můžete na začátek přidat slovní povel “úklid”. Chlupáč už napříště bude vědět, co po tomto povelu následuje. Samozřejmě bude určitě rád za každou nápovědu, když některou hračku nedonese až do cíle nebo jinou nechá někde ležet.

Nes mi noviny

Tento trik oceníte, pokud si chodíte pravidelně do blízké trafiky pro noviny. Může vám je totiž nést váš pejsek a vy pak budete mít volné ruce třeba na tašku s nákupem.

Tenhle cvik jde trénovat, až když pes ovládá povel “drž” (někdo učí “vezmi si”). Pro trénink se přímo nabízejí noviny, které jsou lehké a dobře se psovi nesou. Zkuste pár kroků a dejte psovi signál, že má jít s vámi, např. poplácáním na nohu jako na povel “k noze”. Když noviny pustí, opakujte povel “drž”. Když ujdete pár metrů bez zahození novin, odměňte chlupáče pamlskem. Pak už jen prodlužujte vzdálenosti a máte to v kapse.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47