I kočky milují bylinky. Na každou ale zabírá jiná

 Mazlíčci 
08. května 2019 08:42 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Některé rostliny dělají kočkám moc dobře Depositphotos
Nejen lidé milují bylinky, ale i kočky nedají na některé druhy rostlin dopustit. Některé je uklidňují, jiné jim naopak vlijí krev do žil a další jim upraví trávení. Pokud chcete udělat svým mazlíčkům radost, nějakou z nich jim pořiďte.

Kočky pozitivně reagují na řadu bylin a rostlin, ale je pravdou, že každá kočka dává přednost jinému druhu. Jedna se může zbláznit ze šanty kočičí, další nedá dopustit na kozlík lékařský. Musíte tak nejprve zjistit, která bylina či rostlina zabírá právě na vaši kočku či kocoura. Mezi nejoblíbenější kočičí byliny patří tyto:

Šanta kočičí

Nejznámější kočičí kytkou je Nepeta cataria neboli šanta kočičí. Říká se jí také catnip, catmint nebo lidově máta kočičí, dunda nebo kocourník. Kočky zajímá hlavně nadzemní část rostliny, a to jak čerstvá, tak sušená. Dá se vypěstovat na zahrádce nebo v květináči na balkoně. Šanta krásně voní a kromě toho, že ji milují kočky, také odpuzuje havěť jako komáry či šváby. A její aroma nesnášejí ani hlodavci.

Ne všechny kočky však šantu milují. Třetina až polovina koček se o šantu nezajímá vůbec. Plemena, která nepocházejí z oblastí, kde šanta přirozeně roste, mají o tuto kytku často menší zájem – například siamky a barmské kočky. Nevelké nadšení  projevují také starší kočky a koťata, která zatím nedosáhla pohlavní dospělosti. Největší zájem prý o šantu jeví nekastrovaní kocouři.

Na kočky působí psychotropní účinky šanty kočičí mnohem silněji než na člověka. Ty, kterým tato rostlina voní, se v ní s oblibou válejí, třou se o ni a okusují listy. Poté následuje naprostá euforie a útlum, který připomíná silnou ospalost. I z toho důvodu se šantě přezdívá kočičí kokain. Nebojte se však, že by šanta mohla vaší kočce ublížit. Tato bylina je pro ně naprosto neškodná, nezpůsobuje žádné vedlejší účinky a kočkám navodí pouze krátkodobý pocit blaha.

Kozlík lékařský

Kočkám voní také kozlík lékařský. Říká se mu baldrián, baldrán, odolen, kočičí kořen nebo čertikus. Jak už název napovídá, jedná se rostlinu, z níž se vyrábí přírodní prapředek diazepamu – valeriánské nebo baldriánské kapky. Aktivní látkou, která kočky přitahuje, je enzym aktinidin.

Zatímco člověka kozlík uklidní a uspí, kočky jsou po něm jako divé. Ovšem, zase ne všechny. Na rozdíl od šanty, která vůní připomíná mátu nebo meduňku, kozlík má výraznější vůni, která lidem moc pod nos nejde.

Aktinidie

Aktinidie stříbrná (Actinidia polygama) a kiwi sibiřské (Actinidia kolomikta) jsou blízcí příbuzní. Ač znějí jejich jména exoticky, obě lze pěstovat v zahradě jako popínavky a dokonce se nám na nich většinou i urodí. Plodům se říká minikiwi a klidně si je můžete dát ke svačině.

Aktinídie stříbrná, známá také pod názvy silvervine, japonská šanta nebo matatabi, neobsahuje jednu, ale hned dvě složky, které lákají naše kočičí požitkáře. Jde o aktinidin, tedy látku, kterou obsahuje i kozlík lékařský, ale zároveň také dihydroaktinidiolid, který má sladkou čajovou vůni. V Japonsku mají dokonce i rčení „neko ni matatabi, joro ni koban“, což ve volném překladu znamená „Aktinidie udělá kočce takovou radost, jako peníze prostitutce.“

Aktinidie pochází z Číny a používá se i v čínské medicíně. Kočky přitahuje vůně větviček, které se po oloupání kůry doporučují jedincům se záněty dásní. Pokud jste však víc zahradníkem než chovatelem, je lepší chránit mladé sazenice v zahradě před nájezdy náruživých chlupatců. O tom, jak minikiwi pěstovat, jsme psali zde.

Levandule, máta i pampeliška

Bylin, které kočkám voní, je ale daleko více. Patří mezi ně například levandule lékařská, máta peprná, řebříček obecný, heřmánek pravý, měsíček lékařský a také plátky poupat růží.

Co se například týká trávení, je pro kočky skvělá obyčejná pampeliška. Ta působí jako projímadlo a zároveň řeší hlavní příčinu zácpy u koček – špatné trávení. Bylo prokázáno, že zlepšuje funkci jater a žlučníku. Oba orgány jsou životně důležité pro správné trávení, umožňují efektivněji metabolizovat potraviny a tím tělo produkuje méně odpadu. Díky projímavým vlastnostem je pampeliška ideálním doplňkem ke zdravému fungování vaší kočky bez vedlejších účinků.

Šáchor

Šáchor je další rostlina, která udělá dobře kočičímu žaludku. Jen se mějte trochu na pozoru, šáchor kočkám natolik chutná, že jej dokáží velmi brzy zlikvidovat až ke kořínkům.

Pokud se rozhodnete šáchor pěstovat, najděte mu teplé a vlhké prostředí. Ideální bude okno otočené na sever či východ. Pokud bude v koupelně, pak pro něj jedině dobře. Protože šáchor pochází z bažin, dopřejte mu dostatek vláhy.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47