Papoušek kakadu je společník na celý život. Chov ale není pro začátečníky

 Mazlíčci 
06. března 2020 12:48 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Papoušek kakadu se dožívá i více než 100 let Depositphotos
Pokud chcete zvířecího parťáka na celý život a máte rádi netradiční věci, sáhněte po papouškovi kakadu. Je inteligentní a umí zdatně imitovat. Je ale náročný na chov a lidé by ho neměli mít jako prvního papouška.

Papouška kakadu, jehož poznávacím znakem je chocholka na hlavě, je dobré chovat v bytě nebo v domě. Vydrží ale i venku, pokud mu poskytnete voliéru a úkryt s vytápěním, kam se může schovat pro případ mrazivých dnů a nocí.

Inteligentní zvíře

Pokud nedostane nějakou nemoc, můžete s ním opravdu počítat na celý život a zdědí ho ještě vaše děti, protože se dožívá více než stovky let. Je to velmi inteligentní zvíře a někteří majitelé ho dokonce inteligencí srovnávají s malými dětmi. Zabavit ho proto můžete některými dětskými hrami.

Tito papoušci jsou také zruční a umí používat nástroje, takže vás nesmí překvapit, pokud si otevře klec nebo vám při létání v kuchyni vyskládá nějaké věci ze skříňky. Pokud mu dáte příležitost létat po bytě nebo po domě, může vás překvapit různými podobnými kousky.

Kakadu také rád imituje zvuky a melodie, takže z něj můžete mít dobrého komika. Už není tak jednoduché ho naučit mluvit. Pokud se ale budete snažit, řeči ho naučíte a ještě budete zírat, kolik slov si dokáže zapamatovat.

Akrobatická čísla

Kakadu je také fyzicky zdatný a mrštný. Má rád triky a akrobatická čísla. Ač se to nezdá, zvíře má rádo blízký kontakt se svým pánem. Není sice jako pes nebo kočka, ale můžete je v tomto ohledu počítat hned za nimi. O chovu koček jsme psali zde.

Papoušek je citlivý. Když si někoho oblíbí, zůstane mu věrný na celý život. Je ale také velmi náročný na pozornost, dá se říct, že nejvíce ze všech papoušků. Na majitele je přímo fixovaný, což ale může být někdy na škodu.

Drahý špás

Mít toto zvíře je docela finančně náročné. Nejenže není levnou záležitostí jeho pořízení, ale potřebuje i speciální krmivo, klec a málo nestojí ani veterinární péče. Jednoduchá není ani péče a výchova, takže není vhodné, aby si ho někdo kupoval jako prvního papouška.

Kakadu je hlučný. I když není tak velký, má silný a nepříjemný hlas. V panelovém domě by tak jeho přítomnost mohla mít za následek špatné vztahy se sousedy. Dávejte si také pozor na to, aby vás neklovl zobákem, který je silný a ostrý. Pokud pták žije v nepohodě, může to vést k tomu, že bude ubližovat sám sobě a například si vytrhávat peří. Nehodí se ani do domácnosti s dětmi, protože papoušek může mít jak bouřlivé mládí, tak i nevyzpytatelné období dospělosti.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47