Připravte svého psa pomalu na jaro

 Mazlíčci 
20. února 2020 12:01 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
I vaši chlupáči se už určitě nemohou dočkat jara Depositphotos
Jaro se pomalu, ale neodmyslitelně blíží. A to znamená připravit na něj pomalu vašeho čtyřnohého chlupáče. Venku na něj totiž může čekat celá řada nástrah.

Zima bývá dlouhá, dny krátké a počasí jako na houpačce. Není divu, že na jaro se těší většina lidí. A především také pejskařů, kteří se svými chlupáči mohou trávit opět celý den venku. Ovšem pozor. Po zimě pejsek nemusí být ve zcela dobré fyzické kondici, a proto je potřeba brát ohled na jeho fyzické síly. Na jaře však na pejska číhají i nástrahy, které mohou způsobit nemalé zdravotní potíže. Jak pejska na jarní období nejlépe připravit a před čím ho chránit?

Přihlížejte na kondici

Každý pes nemusí být po zimě v dobré fyzické kondici. Ta je hodně odvislá od kvality podávané stravy. Po zimě nejdříve nechejte přezkoumat zdravotní stav svého čtyřnohého kamaráda veterinárním lékařem, který mu změří teplotu, poslechne si srdce a plíce, prohlédne zuby, kůži, tlapky, zkontroluje uši a oči, vyšetří moč i stolici. Podle potřeby nechejte psa očkovat a odčervit, aby ho netrápili paraziti, zejména škrkavky a tasemnice. Pouze zdravý pejsek má dostatek sil a je připravený vyběhnout vstříc novým dobrodružstvím.

Sportujte postupně

Se sportem určitě začínejte pomalu a postupně. Zvláště mladé psy a velmi aktivní plemena je někdy třeba zbrzdit dříve, nežli se unaví do vyčerpání. Pokud váš pejsek trochu přes zimu přibral, věnujte čas nejprve úpravě jídelníčku a procházkám. A teprve až ve chvíli, kdy se dostane do kondice, tak přidejte aktivity, které mohou více zatěžovat klouby.

Ochrana před parazity

Postupné oteplování a zelenající se travička je především pastva pro množení a výskyt všemožných parazitů, zvláště klíšťat. Proto už nyní se zaměřte na včasnou aplikaci potřebných preparátů. Skvěle působí speciální obojky, které fungují až osm měsíců. Jejich velkou předností je fakt, že jsou poměrně levným produktem a ochrání pejska po celou sezonu. Kromě toho nechejte také pejska odčervit.

Alergie útočí

Ano, i pejsky mohou trápit alergie. Zvláště ty pylové. Podle statistik se nejvíce alergiků objevuje mezi westíky, buldoky nebo zlatými retrívry. Nejčastěji se objevuje do tří let věku pejska. K hlavním příznakům patří úporné svědění kůže v oblasti hlavy, podpaží, meziprstí a konečníku. Pejsek se škrábe a druhotně se v místech postižení rozvíjejí záněty kůže. Obdobné příznaky se mohou objevovat i u alergie na některou z potravin. Podle čeho se řídit, jsme psali zde.

Jedy kolem nás

Možná necháváte také svého pejska létat volně na zahradě nebo někde na louce. Ovšem i zde je potřeba ho mít neustále na očích. Všude kolem nás je totiž celá řada rostlin, které jsou velice zákeřné a nezřídka způsobí velké zdravotní potíže. Především se jedná o živé ploty, které pejsky doslova lákají. Nebezpečné jsou například mahonie, zimolez, ptačí zob nebo tis červený. Stejně tak svého pejska odhánějte od narcisů nebo tulipánů. Rostlinné toxiny, které tyto květiny obsahují, útočí na centrální nervový systém, způsobují křeče a žaludeční potíže.

Důkladná prohlídka

Nezapomínejte po každém návratu z vycházky svého psa důkladně prohlédnout, a to nejen kvůli klíšťatům. Co když se někde poranil.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod