Nenechejte svého psa rozkousat celý byt. Zjistěte včas příčinu

 Mazlíčci 
22. února 2020 11:09 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Váš chlupatý destruktor se vám snaží něco naznačit  Internet
Boty, kabelky, polštáře, oblečení. Také není nic v bezpečí před vaším čtyřnohým mazlíčkem? Příčin může být hned několik.

Je to jako noční můra. Vrátíte se domů po práci, otevřete dveře a místo krásného bytu uvidíte doslova kůlničku na dříví. Na zemi se válí odpadky, toaletní papír, vaše oblíbené křeslo je rozkousané a celý obsah koše leží na drahém koberci. A to vše má na svědomí váš čtyřnohý chlupáč. 

Hlavně klid

Sice se to říká obtížně, ale opravdu se snažte v první řadě zachovat co nejvíce klidu. Nejprve se zhluboka nadechněte a počítejte do deseti. Než se pustíte do úklidu, vezměte svého pejska a běžte s ním na procházku. Uklidníte se vy i váš pes. Pak je potřeba nejenom uklidit ale i zabezpečit byt.

Důkladný úklid

V dalších dnech je potřeba upravit váš byt tak, že odstraníte všechny cenné nebo nebezpečné a cenné předměty, o něž by se pes mohl poranit nebo je rozbít. Stejně tak je můžete postříkat speciálním sprejem, který ho od kousání odradí. Ale bohužel, fungují jenom krátkodobě. V první řadě je důležité zjistit, proč to vlastně váš pes dělá a co vám tím chce říct.

Malý špión

Příčin takového chování může být celá řada. Je tedy potřeba zjistit, kdy se pes pouští do ničení. Zda to dělá jenom tehdy, kdy nejste doma, nebo začíná-li s tím ihned poté, co opustíte dům nebo poté, co jste na chvíli odešli. Zjistit to můžete například tak, že v bytě nainstalujete malou kameru, která bude ve vaší nepřítomnosti psa sledovat.

Nuda doma 

Pokud váš pejsek začne s devastováním věcí až po určité době, co jste odešli, je pravděpodobné, že to dělá jen z nudy. To také bývá nejčastější příčina destruktivního chování psů. Druhou skupinu tvoří psi, kteří mají málo fyzické a duševní aktivity. Ti tak mají potřebu hledat si svou vlastní zábavu, aby ukojili svou potlačenou zvědavost a vybít přebytečnou energii. Proto je potřeba psovi dopřát skutečně co nejvíce pohybu venku. Vydejte se se svým čtyřnožcem na výlety do přírody, nechte ho běžet vedle kola, zaběhejte si s ním. Domů mu pořiďte inteligentní hračky, které jej dokáží dostatečně zaměstnat. 

Stres a strach z odloučení

Pokud má váš pejsek dostatek pohybu a přesto ničí věci v domě, mohou být možnými příčinami destruktivního chování také stres a strach. Strachu z odloučení a osamění často předchází velmi neklidné chování. Psi trpící takovou úzkostnou poruchou štěkají, kňučí, neklidně pobíhají nebo dokonce močí, jakmile si uvědomí, že chce majitel odejít z domu bez nich. V takovém případě můžete zkusit pár triků, které jsme psali zde. Pokud nic z toho nezabírá, je asi lepší se obrátit přímo na zvířecího psychologa. Na základě odborných znalostí a zkušeností mohou klasifikovat chování vašeho psa a doporučit vhodný odborný výcvik. 

Puberťák

Někdy začínají psi ničit věci v období, kdy se jim obměňují zuby nebo jdou do puberty. Ta se objevuje mezi šesti měsíci nebo teprve ve věku jednoho roku. V tomto období hormonálních změn a tvorby nových nervových buněk je pes zmatený a divoký. Zatímco někteří psi jednoduše tvrdohlavě ignorují příkazy, jiní dospívající psi extrémně testují hranice. V takovém případě buďte důslední a ukažte psovi, že takové divoké chování netolerujete. Dodržujte své příkazy a odměňte psa například pamlskem, pokud se mu podařilo se ovládnout.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve