První pes, který měl koronavirus od svého majitele, zemřel

 Mazlíčci 
19. března 2020 10:30 / Mirka Malá
  7
📷
2 fotografie v galerii
Pejsek měl prokazatelně pozitivní test na koronavirus Depositphotos
Pejsek, který se nakazil virem COVID-19 od svého majitele, nyní podle aktuálních zpráv zemřel. Majitelka ovšem zakázala pitvu, takže vědci se již nedozví, jaký dopad měl koronavirus na jeho organismus.

Sedmnáctiletý Pomeranian měl pozitivní nález na koronavirus 28. února a odborníci z Hongkongské univerzity, Městské univerzity a Světové organizace pro zdraví zvířat jednomyslně souhlasili s názorem, že výsledky testů odrážejí věrohodný případ přenosu z člověka na zvíře.

Pes byl v karanténě ve vládním zařízení už od 26. února do 14. března a poté, co byl konečně testován na přítomnost viru, mu bylo umožněno vrátit se domů. Pejsek nakonec zemřel 16. března.

Virus přešel z člověka na zvíře

Majitelka psa, šedesátiletá žena, byla poprvé testována pozitivně na COVID-19 25. února a podle zpráv byla v té době již hospitalizována. Po propuštění z nemocnice se 8. března vrátila domů. Genetické složení viru nalezeného u lidí a viru nalezeného v jejím pejskovi se podle vědců prakticky shodovalo. To znamená, že výsledky genové sekvence naznačují, že virus se pravděpodobně rozšířil z infikované osoby na psa.

Má se člověk obávat nákazy od domácího mazlíčka?

Odborníci stále říkají, že ne. Zatím tedy neexistuje důkaz, že by psi mohli být zdrojem infekce COVID-19 a nakazit svoje pány. Zpráva ale také upozorňuje na to, že nakažený Pomeranian nevykazoval žádné příznaky nemoci.

Psi a kočky se také během vypuknutí epidemie SARS v roce 2003 nakazili nízkoúrovňovými infekcemi, ani oni tehdy ale neměli žádné příznaky nemoci a rovněž nebyl prokázán přenos viru z domácího zvířete na člověka.

Za předpokladu, že tedy počáteční diagnóza psa byla správná, by se psi z celého světa mohli infikovat koronavirem. Pravděpodobně by však ale neměli onemocnět. A vědci utvrzují, že je nepravděpodobné, že by lidé mohli nakazit koronavirem tím, že se přitulí ke svým mazlíčkům.

Vědci ovšem nevysvětlili jednu základní otázku. Vezmeme-li v úvahu tvrzení, že se koronavirus v Číně rozšířil na lidi ze zvířat, pak není zcela jasné, proč se toto netýká domácích zvířat. Dále čtěte: Nejnovější rady ohledně koronaviru pro vaše domácí mazlíčky.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008