Jak zatočit s blechami. Je potřeba jednat rychle a účinně

 Mazlíčci 
30. dubna 2020 10:10 / Veronika Prášilová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Váš mazlíček vám bude vděčný Depositphotos
To jsou blechy psí, ty na člověka nejdou. Toto známé rčení sice primárně cílí na naše mazlíčky, ale pokud je psí blecha hladová, ráda vezme zavděk klidně i lidskou krví.

Pokud se vám tedy náhodou stane, že vám po posteli či sedačce začne hopsat nezvaný host, nepropadejte panice, ale jednejte rychle a účinně.

Malá detektivní práce

Prvním příznakem přítomnosti blech v kožichu je urputné drbání zvířete, u kterého se může objevit alergická reakce na kousnutí. Pak už začíná detektivní práce, kdy na kůži vašeho miláčka můžete najít bleší výkaly, které vypadají jako zrnka máku, případně narazíte na samotnou blechu, která může být zbarvena do červena, hněda nebo černa a měřit od jednoho a půl do sedmi milimetrů. Typickou vlastností blech je, že velmi dobře skáčou.

Jednejte, jinak to nejde

Možná si řeknete, že pár blešek ještě nikoho nezabilo, ale kromě toho, že jejich bodání svědí a je pro člověka i psa nepříjemné, mohou být tato zvířátka zdrojem mnoha nemocí. Pokud se u vás tedy objevily, jako první vezměte svého pejska do sprchy, důkladně ho vydrhněte antiparazitním šamponem a poté jeho kožich vyčešte velmi jemným hřebenem, který pomůže odstranit jednak vylíhlé breberky, a také nakladená vajíčka.

Odblešit a odčervit

Po důkladné očistě pejska vysušte ručníkem a ještě do vlhké srsti mu nastříkejte sprej proti blechám, případně po důkladném vysušení srsti aplikujte takzvaný spot-on nebo kolem krku dejte antiparazitní obojek. Většina výrobců nedoporučuje kombinovat více druhů ochrany, aby nedošlo k nechtěným chemickým reakcím.

Důležitou součástí odblešovacího procesu by mělo být také odčervení vašeho miláčka, jelikož blechy jsou mezihostitelem tasemnice. Proto si k vašemu veterináři či do lékárny zajděte pro odčervovací tabletky.

Všechno vyperte a vyluxujte

Pokud jste důkladně odblešili svého mazlíčka, je na čase zaměřit se na vybavení vaší domácnosti. V psím kožichu se totiž drží jen zlomek tohoto nevítaného hmyzu. Rozhodně se zaměřte na pelíšek, sedačku nebo například peřiny, zkrátka všude tam, kde se váš pes pohybuje.

Kromě samotných blech se v textiliích nacházejí stovky vajíček, ze kterých se poměrně rychle vylíhnou noví jedinci. Veškeré povlečení, oblečení či pelíšek vyperte, podlahy, koberce a pod postelí důkladně vyluxujte.

Pokud máte vysavač s parním čištěním, určitě tuto funkci využijte. Jakmile celý byt vyluxujete, sáček ve vysavači okamžitě vyměňte. Myslete na to, že tento úklidový proces budete muset zopakovat několikrát, a to do chvíle, než si budete jistí, že jste se nezvaných bleších hostů zbavili. Čtěte také: Klíšťata už zase útočí. Chraňte svého psa přírodní cestou.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008