Klíšťata už zase útočí. Chraňte svého psa přírodní cestou

 Mazlíčci 
14. dubna 2020 13:36 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Klíšťata jsou nebezpečná nejenom pro lidi, ale také pro psy Depositphotos
Teplé jarní dny lákají k toulkám přírodou také majitele psů. Počasí však nahrává celé řadě nevítaných parazitů. K těm nejnebezpečnějším patří klíště, které může ohrozit na zdraví i vašeho chlupáče. Nejlepší je prevence. A klidně i přírodní, které si můžete vyrobit doma.

Klíště je přenašečem celé řady nemocí. Člověk je nejvíce ohrožen lymskou boreliózou a klíšťovou encefalitidou, kočkám a psům v našich klimatických podmínkách nejčastěji hrozí nákaza lymskou boreliózou. Chránit před klíšťaty je potřeba nejenom sebe, ale také domácí mazlíčky. Jelikož zde hrozí, že se nepřisáté klíště může ze zvířecí srsti přesunout i na vás. Vhodné je tedy použít před každou procházkou do přírody repelent. A nemusí být nutně jenom ten kupovaný. Zkuste si vyrobit domácí, stejně účinný.

Tea tree parazitům nevoní

Tea tree olej má skvělé dezinfekční a antiseptické účinky. Má příjemnou vůni, která však vadí parazitům, zejména blechám a klíšťatům. Připravte si domácí repelent smícháním 50 ml vody s šesti kapkami kvalitního tea tree oleje. Touto směsí postříkejte kožich zvířeti před tím, než půjdete ven. Dbejte však na to, aby se pes neolizoval. Olejíček by mu zrovna neudělal dobře na zažívání. Pá kapek oleje můžete přidat také do šamponu, kterým zvíře umýváte, nebo rovnou pořídit tea tree šampon pro psy. 

Jednoduchý rozmarýnový

Velmi oblíbeným antiparazitikem je i rozmarýnový repelent, který je potřeba povařit. Ideální je postříkat psa vždy před venčením: na nohy a hřbet nebo na šátek, který mu uvážete vedle obojku.

Suroviny

  • 25 g sušeného rozmarýnu nebo 40 g čerstvého
  • 1 l vody
  • 1 lžíce vinného octa

Postup

Přiveďte vodu k varu a vhoďte do ní rozmarýn. Oheň vypněte a bylinku nechejte louhovat do vychladnutí. Poté směs sceďte, přidejte ocet a skladujte v temu a chladu. Výhodou rozmarýnu je, že má antioxidační účinky a obsahuje železo, vápník a vitamin B6 a doporučuje se i jako součást krmiva psů. Takže když si pes olízne kůži postříkanou tímto repelentem, nestane se mu vůbec nic.

Přírodní obojky 

Kromě domácího repelentu dejte také svému mazlíčkovi spot-on kapky nebo antiparazitický obojek. I ten může být přírodní. Navíc je vhodný i pro štěně nebo kotě a také pro březí feny a kočky. Obojky jsou napuštěné mixem přírodních látek, které se získávají z různých bylin, např. margósy. Jsou bezpečné a vašemu psovi neublíží ani v případě, že jej omylem prokousne. A pokud se i přes veškerá opatření na chlupáče přeci jen přisaje klíště, tipy, jak jej jednoduše a bezpečně odstranit, jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve