Veverky mohou být i domácími mazlíčky. Velkou přítulnost však od nich neočekávejte

 Mazlíčci 
27. září 2020 13:35 / Eva Vogelová
  0
📷
6 fotografií v galerii
Burunduk je maličký, měří zhruba patnáct centimetrů  Depositphotos
Rádi byste si pořídili nějakého zajímavého domácího mazlíčka? Můžete si domů přinést veverku. Konkrétně jde o burunduka páskovaného, kterého si lze ochočit. Mezi lidmi je to oblíbený tvor. Vypadá roztomile a dokáže vás zabavit svými akrobatickými kousky. S trochou trpělivosti vás bude za chvíli považovat za kamaráda. Nečekejte však, že se s vámi bude mazlit.

Burunduk žije v severních částech polokoule. Najdete ho ve Finsku, Japonsku i Rusku. Od veverky obecné se liší tím, že je zhruba o polovinu menší a má hnědošedou srst s pruhy. Jde o velmi aktivní a rychlé zvíře. Šplhá po stromech a různých překážkách, ale své hnízdo si staví na zemi. Dožívá se zhruba sedmi let. Pokud nemáte s péčí o burunduka zkušenosti, rozhodně byste neměli doma mít víc než jednoho tvora.

Burunduk potřebuje prostor

Burunduka můžete chovat v zajetí, ale musí mít dostatečný prostor, aby byl spokojený. Tělo veverky sice měří pouze okolo patnácti centimetrů, ale zvíře je velmi aktivní. Rychle běhá a skáče. Plocha klece by měla mít zhruba půl metru čtverečního a výška jeden a půl metru, protože bude potřebovat vysoko šplhat. Klec pro veverku musí být dostatečně vybavená, neměly by v ní chybět větve, různé prolézačky a budka, do které se bude moci schovat. Nezapomeňte na to, že veverky dokáží vše ohryzat, takže klec musí být z odolného materiálu.

Pokud máte velkou zahradu, můžete veverce pořídit zahradní voliéru a nechat ji venku. Bude to pro ni přirozenější prostředí. Postavte ji na místo, kde nebude průvan. Když necháte v zimě burunduka venku, bude potřebovat zateplit budku. Veverky si dokáží venku vyhrabat díry, takže by z voliéry mohly poměrně snadno utéct. Buď ji postavíte na betonovou podlahu, nebo pod voliéru dejte nějakou zábranu. Zem vystelte třeba senem.

Burunduk potřebuje vyváženou stravu

Pro kočky a psy existují granule, paštiky či konzervy. Pro burunduky specifickou stravu nenajdete. Musíte ji různě kombinovat. Kupujte mu jídlo pro ptáky a hlodavce. Burunduk má rád červy, cvrčky či slunečnicová semínka. Veverky jsou zvyklé si potravu schovávat. Pokud ji burundukovi dáte do jeho mističky, stejně si ji někam schová. Burunduk si potřebuje o něco tvrdšího brousit zuby, takže bude potřebovat větvičky.

Burunduk se nechce mazlit a družit

Pokud chcete zvíře na mazlení, pořiďte si raději psa. Burunduk není příliš přítulný tvor. Postupem času si na vás zvykne, nebude se vás bát a nechá se od vás krmit z ruky. To je však maximum, protože jde o velmi plaché zvíře. Z toho důvodu je pro děti nevhodný. Kupte jim raději morčata. Nejsou náročná na péči a chovají se poměrně přátelsky.

Burunduk je navíc teritoriální zvíře, které nemá rádo společnost. S dalšími veverky se sdružuje jen v době páření. Pokud byste dali dvě veverky k sobě do klece a každá by tam neměla svůj vlastní dostatečný prostor, neustále by se praly. Burunduk si ochraňuje své teritorium a nehodlá se o něj s nikým dělit.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve