Originální zvířátko, které ozvláštní váš domov. Je krásné a přitom nenáročné

 Mazlíčci 
08. září 2020 11:00 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Krevety vás nadchnou nejen na talíři Depositphotos
Chcete-li doma chovat vskutku originální zvířátko, můžete zauvažovat o sladkovodních minikrevetkách. Na chov jsou velmi nenáročné a navíc krevetárium ozvláštní váš byt.

Chov krevetek je čím dál více populární a již nejedno akvárium zdobí hejna pestrobarevných krevetek. Jejich chov je velmi snadný a při dodržení několika málo snadných zásad se vám krevetky samy i rozmnoží.

Vhodná nádrž

Ještě před výběrem samotných krevetek je potřeba vybrat vhodné akvárium. Krevetky na velikost nádrže nejsou vůbec náročné, přesto je však dobré zvolit nádrž alespoň o objemu třicet litrů, jelikož menší akvária jsou velmi náchylná k výkyvům kvality vody. Také je dobré volit nádrž s větší plochou dna, kde se krevetky nejčastěji pohybují, vysoká nádrž s malou plochou dna jim takovou radost neudělá.

Substrát a rostliny

Jako první je potřeba dát na dno akvária vhodný substrát. Barvy krevetek nejlépe vyniknou na tmavém substrátu. Existují také substráty přímo určené ke krevetkám, které pomáhají udržet ve vodě optimální parametry.

Dále krevetky potřebují v nádrži dostatek rostlin. Krevetky dobře snášejí všechny druhy rostlin, optimální jsou pak jemnolisté rostliny a všechny druhy vodních mechů. Zajímavým doplňkem krevetária pak mohou být řasokoule, které jsou k dostání v rozličných velikostech. Obecně platí, že čím více rostlin, tím lépe, jelikož rostliny dokážou ve vodě odbourávat škodlivé látky, které by krevetkám mohly ublížit.

Akvarijní technika

Další důležitou výbavou krevetária je filtrace. Krevetky potřebují k životu čistou vodu. Obvykle však stačí pořídit obyčejný filtr určený pro danou velikost akvária. Je potřeba dát pozor na to, aby filtr nemohl krevetky „vcucnout“. Optimální je zvolit jemný molitanový filtr poháněný vzduchovým kompresorem.

Osvětlení není nezbytné, pokud je krevetárium umístěno například u okna. I tak je však vhodné, a to hned ze dvou důvodů. Zaprvé je osvětlení důležité pro život rostlin v nádrži a zadruhé se díky dostatku světla tvoří v krevetáriu řasy, na kterých si vaše krevetky rády pochutnají.

Topítko ke krevetkám není nutné pořizovat vůbec. Krevetky snášejí dobře i nižší teploty vody a je spíše potřeba zajistit, aby teplota nestoupla příliš. Pokud by měla voda více než přibližně 28 stupňů Celsia, mohly by krevetky uhynout.

Jenom řasy nestačí

Krevetky se v akváriu živí řasami, které uvnitř samovolně rostou. To však nebývá dostačující, a tak je možné dokrmovat širokou škálou dalších krmiv. Je možno zakoupit krmiva, která jsou určená přímo pro krevetky, ale lze sáhnout i po obyčejných vločkách pro rybičky. Lze také využít krmiva přírodní, jako jsou například olšové šištičky, spařené listy kopřiv nebo usušené listy dubu. Tato přírodní krmiva mají tu výhodu, že ve vodě vydrží klidně i měsíc a krevetky je mohou průběžně spásat.

Pozor na spolubydlící

Krevetky jsou velmi společenské, proto se doporučuje pořídit najednou alespoň deset jedinců. Maximální limit však neexistuje, a i v malé nádrži o objemu třicet litrů může žít bez problému i sto krevetek. Kombinace krevetek a rybiček je možná, ale problematická. Krevetky jsou pro většinu rybiček potravou, takže je v tomto případě potřeba volit ty nejmenší druhy rybek, které vám krevetky neuloví. Obecně je však nejlepší chovat krevetky samostatně. O výhodách pořízení akvária do bytu jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod