Škrábání a kousání od kočky velmi bolí. Urychleně ji to odnaučte

 Mazlíčci 
08. února 2021 07:54 / Eva Vogelová
  3
📷
5 fotografií v galerii
Nepoužívejte ke hře s kočkou vaše ruce či nohy  Depositphotos
Štve vás, že vaše kočka neustále škrábe a kouše? Rány od kočičích drápů se vám možná už ani nestačí hojit. Pokud hluboké škrábance nevyčistíte dezinfekcí, může vám v nich vzniknout i infekce. Zbavte vaši kočku tohoto nepříjemného návyku.

V prvé řadě byste měli zjistit, z jakého důvodu vás kočka tolik škrábe a kouše. Identifikujte, zda jde pouze o hru, protože jí chybí parťák, nebo na vás vyloženě útočí. V případě, že má naježenou srst a chová se přímo agresivně, musíte vypozorovat, co se jí nelíbí.

Možná má nějaký zdravotní problém a něco ji bolí. Další možností může být nedostatečné zázemí, ve kterém nemá vždy vyčištěný záchod, chybí ji škrabadla nebo potřebuje více pozornosti. Když odstraníte příčinu agresivity, kočka se zklidní a možná už nebude mít potřebu vás tolik škrábat a kousat. Pokud si s vámi však chce pouze pořád hrát, což dělají zejména mladé kočky a koťata, odnaučte ji to následovně.

Vyhněte se přísným trestům

Možná už škrábání a kousání své kočky budete mít dost, ale vždy se musíte ovládnout. Když se naštvete, raději odejděte do jiné místnosti, kde se trochu uklidníte. Kočku fyzicky nenapomínejte. Neměli byste na ni ani řvát. Můžete zvednou tón hlasu, ale rozhodně nekřičte. Důvod je prostý. Pokud na ni aplikujete svoji agresi, ta její se ještě znásobí. Po delší době se vás může začít bát a vyhýbat se vám. Zjistěte, co stojí za útočným chováním vaší kočky.

Nedovolte kočce, aby používala ke hře vaše ruce

Nepoužívejte ke hře s kočkou vaše ruce či nohy a nedovolte to ani nikomu jinému. Jde o častou chybu, která má za následek, že si kočka zvykne vás škrábat a kousat. Namísto končetin své kočce nabídněte raději hračku. Existuje jich velké množství. Můžete si je koupit, nebo sami vyrobit. Kočky si rády hrají s peřím na tyčce. Uspějete i s klasikou seskládanou harmonikou z novin. Zabaví ji i míček, který při pohybu dělá zvuky.

Ignorujte svoji kočku

Poté, co vás kočka škrábne či kousne, ji rozhodně nehlaďte. Vůbec by z toho nepochopila, že se ji snažíte něco odnaučit. Když na vás zaútočí, schovejte si ruce, pomalu vstaňte a přejděte do jiné místnosti. Nechte kočku samotnou tak dlouho, dokud se nezklidní. V případě, že se k ní vrátíte a bude vás chtít zase škrábat a kousat, ignorujte ji.  

Pořiďte kočce parťáka

V případě, že má vaše kočka hodně energie, můžete jí pořídit kamaráda. Nemusí to být další kočka, ale klidně i pes. Když spolu budou sdílet stejný prostor, zanedlouho si na sebe zvyknou. Zvířata si budou hrát spolu a nebudou se už tolik soustředit na vás. Při hře navíc díky parťákovi zjistí, že škrábání a kousání bolí, takže se naučí zatahovat drápky.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008