Signály, podle kterých se dá rozpoznat, zda se život vaší kočky nechýlí ke konci

 Mazlíčci 
12. února 2021 10:35 / Eva Vogelová
  2
📷
5 fotografií v galerii
Kočky se v průměru dožijí dvanácti až šestnácti let  Depositphotos
Domácí mazlíčci jsou skvělými společníky, se kterými by jejich majitelé chtěli ideálně strávit celý život. Bohužel to není možné, protože umírají poměrně brzy. Kočky se průměrně dožijí dvanácti až šestnácti let. Pro člověka jde o krátký časový úsek, takže si zvířat za svůj život musejí pořídit hned několik. S kočkami se lze velmi rychle sžít, ale je těžké se s nimi rozloučit. Podle některých příznaků můžete zjistit, že je váš chlupatý mazlíček na sklonku života a příliš času mu již nezbývá.

Pokud je vaše kočička už stará, měli byste na ni dávat větší pozor. Nezřídka kdy se stává, že mazlíčci pomalu umírají, ale jeho majitelé to včas nerozpoznají. Mohou se domnívat a doufat, že jim kocourek pouze onemocněl. Rozpoznat, zda je vaše zvíře na konci života však lze. Jde o důležité poznání, protože s ním nepochybně chcete strávit co nejvíce času předtím, než naposledy vydechne.

Zpomalené dýchání

Zdravá kočka se v průměru nadechne dvacetkrát až třicetkrát za minutu v klidovém stavu. Když přicházejí její poslední chvíle života, dech se začne zpomalovat. Srdce vypovídá svoji službu, slábne a není už schopné okysličovat krev.

Čím více se snižuje počet nádechů během jedné minuty, tím rychle se blíží smrt. Na samotném sklonku života můžete na své kočce zpozorovat takzvané agonální dýchání. Hrudník zvířete se již nezvedá a neproudí z něj vzduch. Může během toho vydávat sípavý vzduch a po jeho skončení už nebude při vědomí.

Nižší tělesná teplota

Tělesná teplota u zdravých koček se pohybuje v průměru okolo třiceti sedmi až třiceti devíti stupni Celsia naměřené z konečníku. Teplota starého umírajícího zvířete pomalu klesá. Pokud mu naměříte méně než třicet sedm stupňů, patrně už s vámi dlouho nebude. K měření použijte ideálně rektální teploměr.

Odmítání stravy a pití

Zdravé kočky rozhodně jídlem nepohrdnou. V případě, že je vaše kočka stará a nachází se na sklonku života, odmítá jíst, a dokonce i pít. Cítí totiž, že její tělo už nemá dostatek síly ke zpracování potravy, takže se jí raději téměř nedotýká. Krátce před smrtí takto nereagují pouze kočky, ale třeba i psi. Dále čtěte: Za útočným chováním kočky mohou stát i zdravotní potíže.

Minimální pohyb

Stejně jako kočku před smrtí unavuje jíst, podobně to má s pohybem. Zvíře v těchto chvílích extrémně zesláblé a každý pohyb pro něj znamená obrovskou námahu. Pokud se váš mazlíček přestal téměř pohybovat a nedojde si už ani na záchod, přišel čas, abyste se s ním rozloučili. Kočky se na sklonku života většinou odebírají do míst, kde mají naprostý klid. Instinktivně vyhledávají samotu, protože se cítí velmi zranitelné.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008