Obavy z uštknutí zmijí jsou přehnané! Co dělat při setkání s hadem?

 Ostatní 
25. července 2017 10:00 / Kateřina Kofroňová
  23
📷
1 fotografie v galerii
Smrti se ve většině případů nemusíte obávat. I tak je ale lepší kontaktovat záchrannou službu. Shutterstock
Bojíte se, že vás, nebo vaše dítě uštkne na procházce had? Jediným jedovatým hadem na našem území je zmije obecná, jejíž jed ovšem není tak jedovatý, jak si většina lidí stále myslí. Co ale dělat, když vás uštkne? Hlavní je nepanikařit a dodržovat tyto zásady.

Podle odborníků se strach z uštknutí zmijí zbytečně zveličuje. Pokud tento náš jediný jedovatý had člověka uštkne, není důvod k panice, protože ve většině případů nejde o život.

Dupot zmije odežene

Abyste setkání s hadem zabránili, snažte se chovat tak, aby se k vám vůbec nepřiblížil. Hadi mají sice slabý sluch, ale jsou velmi citliví na otřesy půdy. Proto zvedejte nohy a dupejte, co to jde. Jakmile vás zmije zbystří, je to pro ni jasný signál, že se vám má vyhnout. Ani ona s vámi nechce přijít do styku.

Nejčastěji uštkne do ruky

Když už vás ale kousne, udělá to v sebeobraně. Pokud se se zmijí setkáte v přímém kontaktu, nepanikařte. I ona se vás bojí a nejpravděpodobněji se dá sama na útěk. Určitě na vás nevyskočí, nebo bezdůvodně nezaútočí. Zmije vás uštkne jen v případě, že nedostane jinou možnost a bude bojovat o život. Nepíchejte do ní proto klackem, nechytejte ji do ruky, nešlapejte na ni a nedovolte to ani dětem. Jediné, kdy vás může zmije neočekávaně kousnout je v případě, že se například skláníte, abyste si zavázali tkaničku, nebo utrhli lesní jahodu. Zmije to vyhodnotí jako útok a brání se.

Hadí uštknutí doprovází ostrá bolest

Ve většině případů si všimnete, že vás zmije uštkla, jelikož vás to silně zabolí. Jen ve výjimečných případech o tom nevíte. Na poraněném místě najdete dvě tečky ve vzdálenosti půl až jeden centimetr. Potrápit vás poté může zvětšení lymfatických uzlin, bolest hlavy, žízeň, pocení, nevolnost doprovázená zvracením, zrychlený dech a bití srdce.

Zranění nepodvazujte, jed nevysávejte

Zapomeňte na to, co jste kdy slyšeli a pokud vás nebo vaše blízké zmije opravdu uštkne, ránu rozhodně nerozřezávejte, nevymačkávejte, nevysávejte ani nepodvazujte. Jedinou účinnou metodou je zajistit, aby byl člověk a jeho zranění v co největším klidu. Končetina se doporučuje znehybnit a veškeré aktivity člověka by se měly omezit. Jedině takto se dá zpomalit proudění krve a zamezit tak šíření jedu do organismu. Zrovna tak ránu nemasírujte.

Pokud je s uštknutou osobou někdo, kdo ji může pomoci dopravit k lékaři, je to ideální. Může se ale stát, že jste v lese na houbách sami. Ani to ale není katastrofa, protože hadí jed dosáhne maxima svého účinku až zhruba za 24 hodin. Dopravit k lékaři se tudíž zvládnete. Jděte pomalu, s přestávkami a jakmile narazíte na lidi nebo chalupu, požádejte o pomoc nebo doprovod a vyhledejte lékaře. Pokud se na to necítíte, zůstaňte ležet a neprodleně kontaktujte ZZS a vyčkejte jejího příjezdu.

Kdy být na pozoru

Zdravého mladého člověka zmije o život zpravidla nepřipraví, ale vážné komplikace může způsobit seniorům, dětem nebo dospělým s oslabenou imunitou. V případě alergické reakce a následného anafylaktického šoku může být kdokoliv ohrožen na životě.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47