Vyrobte si doma oregánový olej. Pomáhá při bolestech hlavy, zubů i kloubů

 Ostatní 
24. července 2017 14:23 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Oregáno nebo-li dobromysl obecná má řadu pozitivních účinků na lidské zdraví. Doma si z byliny snadno připravíte oregánový olej. Shutterstock
Oregánový olej je nejsilnější rostlinný olej na světě. Pomáhá při nejrůznějších zdravotních problémech. Oregáno totiž obsahuje osmkrát více antioxidantů než jablka a třikrát více než borůvky. Antioxidanty pomáhají chránit naše tělo před poškozením volnými radikály. Je k dostání i v obchodech, ale za hodně peněz. Můžete si ho přitom vyrobit sami doma a za zlomek ceny.

Oregánový olej má vynikající složení. Obsahuje zejména látku zvanou carvacrol, která funguje jako přirozený zabiják bakterií, virů, infekcí, mikrobů a parazitů. Oregánový olej působí i antisepticky a také dezinfekčně. Používá se proto i na infekce na povrchu těla – na kůži a sliznicích.

V souvislosti s oregánový olejem bylo provedených více než 30 studií. Výsledky jednoznačně potvrzují, že díky svému složení a účinné látce carvacrol dokáže zabíjet celou řadu nebezpečných mikroorganismů, včetně bakteriálních a zejména plísňových původců onemocnění.

Prokázalo se, že v některých případech kvasinkových onemocnění je dokonce lepší než antibiotikum, a to již při relativně nízkých dávkách. Stejně bylo dokázáno, že lépe účinkuje proti řadě bakterií Staphylococcus a dokonce mnohem více než antibiotika (penicilin, streptomycin a vankomycin). Proto může představovat účinnou léčbu proti bakteriím rezistentním na antibiotika. Vyléčit se mu podařilo 19 z 25 zkoumaných bakteriálních kmenů a další čtyři vykazovaly velmi příznivé výsledky.

Jak si doma vyrobit oregánový olej

Ingredience

  • 1 slunečnicový olej (nebo i olivový)
  • 1 svazek oregana

Postup číslo 1

Oregano omyjte a osušte. Vložte do skleněné nádoby a zalijte slunečnicovým olejem tak, aby oregano bylo zcela ponořené v oleji. Nechte odstát dva dny, pak láhev vzduchotěsně uzavřete a uložte na tmavé místo. Po dvou týdnech oregano vyndejte. Takto připravený olej vydrží celý rok.

Postup číslo 2

Oregáno hodně nahrubo nakrájejte, vložte do sklenice a zalijte vybraným olejem. Uzavřete, dejte do hrnce s vodou, přiveďte vodu k varu a hned vypněte. Sklenici nechejte v horké vodní lázni přibližně 10 minut, pak ji vytáhněte a položte na hodně slunečné místo. Každý den nádobu protřepejte a po dvou týdnech hotový olej přeceďte do vhodné lahvičky, kterou uzavřete a uskladníte ve tmě a v chladu.

Jak dávkovat oregánový olej

u lupů: smíchat 2 kapky oreganového oleje se šamponem, nechat účinkovat několik minut, pak opláchnout
při bolestech hlavy: kapku rozetřít na spánek
při bolestech uší: jednu kapku rozetřít za ucho
na zuby, dásně a pro dezinfekci ústní dutiny: dát jednu kapku na kartáček místo pasty
na mytí celého těla: smíchat 2 kapky se sprchovým gelem
na ztuhlé svalstvo: použít 1 kapku lokálně
při bolavých kloubech: masírujte lokálně
u bradavic a plísní: na nehtech rozetřít jednu kapku 2 až 3x denně

Léčivé účinky oregánového oleje

Oregánový olej obsahuje například esenciální oleje (carvacrol, thymol, borneol), kyselinu rozmarýnovou, terpenoidy, steroly, vitaminy A a C či flavonoidy. Je silným a účinným antioxidantem, což znamená, že chrání buňky před volnými radikály i před rakovinou.

Oregánový olej pomáhá například při žaludečních potížích, problémech se žlučníkem, při infekčních průjmech, při zácpě, kožních problémech (ekzémy, lupénka, akné, bradavice, kožní plísně), infekcích dýchacích cest, zánětu středního ucha, alergii, astmatu a osvědčil se i jako podpůrná léčba Helicobacter pylori. Dokáže také zklidnit podrážděné nervy, pomáhá srdci pravidelně bít, předchází křečím v žaludku, dezinfikuje trávicí soustavu a vyhání z těla parazity. Používá se rovněž při problémech s imunitou, pro zlepšení práce jater nebo při dlouhodobé slabosti a únavě.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod