Vyrobte si s dětmi zahradní lampiony

 Ostatní 
25. července 2017 07:31 / Bronislava Silná
  0
📷
2 fotografie v galerii
Jednoduchý lampion je hotový za pár minut. Potěší vás i děti. internet
Děti o prázdninách tráví více času s rodiči a tak je dobré popřemýšlet, jak je zabavit. Zkuste podle našeho návodu vyrobit jednoduchý lampion z papíru.

Potřebný materiál

Budete potřebovat papír A4. Lepší je samozřejmě papír tvrdší, ale v nouzi si vystačíte s obyčejným. Můžete použít papíry barevné, ale lze také nechat děti, aby papír pomalovaly podle vlastní fantazie. Z nástrojů jsou třeba nůžky a kancelářská sešívačka. Dále záleží na tom, co bude v lampionu za světlo. Můžete do něho postavit obyčejnou svíčku. V tom případě se hodí držák svíčky na vánoční stromek a dřívko od nanuku. Elektricky zdatnější tatínci mohou pomoci s instalací malé svítivé diody a baterie s vypínačem. Pak bude samozřejmě třeba materiálu víc. Pokud chcete lampion nést na tyčce, budete si muset nějakiu opatřit. Třeba najdete i vhodnou větev na zahradě.

Postup

Papír přeložíme na délku na půlku. Nůžkami ze strany hřbetu stříháme proužky zhruba po dvou centimetrech, které ale nedostříhneme. Papír pak stočíme do ruličky a nahoře i dole zajistíme kancelářskou sešívačkou, případně izolepou či lepidlem. Vznikne nám válec, který má prostříhané stěny. Válec položíme základnou na stůl a tlakem shora ho vytvarujeme. Vznikne prostor ohraničený proužky papíru. Základ pro lampion je hotov. Sešívačkou připevníme navrch poutko nebo provázek, na kterém bude lampion viset. Dolů dáme vhodnou základnu. Vytvoříme jí například z dřívka od nanuku, které přilepíme na papírový pásek, který sešívačkou přicvakneme na spodní část.

Elektrický obvod

Budete-li do lampionu zapojovat svítivou diodu, budete do série s ní potřebovat zapojit také rezistor, aby se svítivá dioda nepoškodila. Ty běžné svítivé diody jsou konstruovány na proud 20 mA. Budete proto muset spočítat hodnotu odporu rezistoru podle Ohmova zákona R = U/I. Napětí baterie, kterou máte k dispozici, vydělíte číslem 0,02. V prodejně se součástkami pak zakoupíte nejbližší hodnotu odporu. Děti tak budou mít i raktickou zkušenost se základními obvody a zaujmete i starší děti.

Bezpečnost

Výroba je relativně bezpečná a rychlá. Pokud ale plánujete osvětlení pomocí svíček, doporučujeme dbát na zvýšenou ostražitost a lampiony umístit na stálé místo mimo dosah dětí a navíc do prostoru, kde nemá šanci něco hořet i kdyby lampion vzplál. Pokud chtějí děti lampion nosit, je lépe, pokud je uvnitř svítivá dioda nebo žárovička.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47