Paličkování: Vytvoříte překrásné věci a navíc přirozeně relaxujte

 Ostatní 
03. září 2017 08:31 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Kreativní tvorba je výbornou a přirozenou relaxací. Shutterstock
Rukodělné práce jsou v dnešní době mnohdy opomíjené, což je velká škoda. Uplést si svetr, ušít maňáska nebo vyrobit obrázek jsou přitom skvělé metody, jak se uvolnit, zbavit stresu a ještě mít radost z vlastnoručně vyrobené práce.

Tvořivé činnosti jsou nejpřirozenější způsob relaxace. Ať už jde o kreslení, drátkování, háčkování nebo paličkování. Právě paličkování je přitom technikou, která báječně vyčistí hlavu i proto, že je potřeba se na ni soustředit a tedy nemyslet na nic jiného.

Nemějte obavy z neúspěchu 

Nebojte se začít i v pozdějším věku. Zatímco při józe vám mohou myšlenky stále utíkat, při soustředěném paličkování si hlava skutečně odpočine. Principem meditačních technik je zůstávat v přítomnosti, nezabývat se minulostí ani budoucností. Proto se vyplatí rukodělné práce vyzkoušet. Existují kurzy, kde vás naučí různé staré techniky. V kurzech se spřátelíte s dalšími, kteří si chtějí odpočinout od náročné reality, popovídáte si a zjistíte, že máte ohromné tvůrčí schopnosti. Přesto, že před návštěvou kurzu jste mohli mít pocit, že paličkování se rozhodně nikdy nenaučíte. 

Vlastnoruční krajka 

Paličkovaná krajka je překvapivě pevná a odolná. Pevnost paličkované krajky je dána tím, že její nit je dvakrát kroucená, díky čemuž se méně trhá. Navíc má i pevnější vazbu, která je dána technikou paličkování. Samotná technika paličkování se skládá z několika vazeb, které vznikají různým točením a křížením párů. K tomu potřebujete nejméně dva páry paliček, protože každá ruka drží jeden pár. 

Není to složité 

Paličkování používá řadu technik, ale většina se jich odvíjí od základního „plátýnka“. Jakmile zvládnete tuto jednoduchou metodu, při které se víceméně jen prohazují dvě paličky a následně zkříží druhé a třetí paličky, můžete směle vytvářet první díla. Nejrůznější vzory a tvary krajek závisejí na tom, jakým způsobem se kroutí paličky a kam se zapichují špendlíky. Ty se dávají na předem připravenou předlohu, tzv. podvinek. Zpočátku se zdá paličkování náročné, proto je vhodnější vybrat si pro začátek jednoduché motivy, jako jsou třeba květiny. Již po pár týdnech ale zvládnete i úžasné obrazy a krajky. Brzy zjistíte, že vám paličkování může přinášet klid a pohodu. Nemluvě o radosti z vlastních krajkových úspěchů.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve