Jak zachránit průšvih v kuchyni
Připálené jídlo
Jestliže se jídlo připálilo a má již nedobrou chuť, můžete situaci zachránit tím, že do jídla přidáte mrkev, či kousek korkové zátky. Můžete také použít kousek chleba. Samozřejmě vše přendejte do čistého kastrolu a u korku dbejte na to, aby se do jídla nerozdrobil. Když použijete mrkev či chléb, žádný problém nehrozí.
Přesolené jídlo
Na přemíru soli se doporučuje hned několik různých postupů. Velmi osvědčený způsob je přidat do pokrmu syrovou bramboru. Můžete jich přidat i více, jestliže je jídlo hodně přesolené. Brambora sůl stáhne do sebe. Někteří nedají dopustit na několik kapek citrónu. Zde ovšem záleží na tom, jestli se kyselá chuť do výsledného pokrmu hodí. Dalším doporučením je dát na lžičku cukr, ponořit ji do jídla a čekat, až se cukr promění na kaši, pak vytáhnout ven. Podobně prý funguje i samotná stříbrná lžička. Tento postup ale nemáme odzkoušený.
Tvrdé maso
Co naplat, některé maso je prostě tvrdé. Pokud tušíte problém ještě před tepelnou úpravou, můžete maso naložit. Zejména nakládání s citronovou šťávou spolehlivě pomůže. Takto se dá připravit třeba i pečená slepice, která bude mít maso křehké. Podobně je tento postup vhodný pro domácí kuřata, která mají též tužší maso než kuřata z velkochovu.
Jestliže už vše vaříte, dusíte či pečete a maso neměkne, máte šanci si pomoci buď přidáním sody, octa, citrónu či alkoholu. Musíte se rozhodnout, který postup je chuťově použitelný. U alkoholu se nemusíte bát. Během další tepelné úpravy se vyvaří, takže jídlo mohou konzumovat i děti. Podle toho, jaký alkohol použijete, zůstane v jídle zajímavá chuť. Proč myslíte, že se připravuje s takovou oblibou hovězí na víně?