Jak rozeznáme inkontinenci od obyčejného počůrávání pejska?

 Ostatní 
28. září 2017 14:12 / Marie Popelková
  0
📷
1 fotografie v galerii
Psí inkontinence, často považují za psí chování problém, je ve skutečnosti zdravotní stav, který vyžaduje odpovídající lékařské péče. Shutterstock
Příčin inkontinencí je celá řada a určení té správné bývá velmi obtížné. Proč k inkontinenci vlastně dochází? A jak rozeznáme inkontinenci od obyčejného „počůrávání“ pejska?

Problémy s únikem moči, kde je jako příčina nedostatek estrogenů, většinou začínají půl roku až rok po kastraci. Homeopatie si umí s tímto problémem poradit, ale nejprve je nutné nechat pejska preventivně vyšetřit, aby se vyloučily somatické problémy jako například zánět močového měchýře, případně může jíž o problém nervový.

Kastrace

S tímto problémem se můžeme setkat po kastraci převážně u fen. Únik moči se může projevit již po pár měsících, ale i po uplinutí několika let. Příčinou bývá snížená hladina hormonu, která klesne právě provedenou kastrací, v kombinaci s nižší pevností svěrače močového měchýře. Oba tyto problémy, které mají za následek právě inkontinenci, se dají řešit podáváním vhodných léků. Ty buď podpoří produkci hormonů nebo funkci svěrače. 

Chronické záněty močového měchýře

Pokud jsou tyto problémy opakované nebo prodělá-li Váš pejsek těžký zánět, hrozí tu riziko úniku moči. Problémy mohou také nadělat odcházející močové kaménky, které mohou poškodit svěrač nebo močovou rouru. Toto se děje nejčastěji u pejsků v pokročilejším věku. Kaménky radíme vyjmout a prozkoumat jejich složení, aby se předešlo dalším problémům. Tento problém se též řeší uložením odpovídajích léků a také úpravou budoucí stravy.

Opakované záněty prostaty

I tyto neduhy mohou být příčinou úniků moči. Řešením je kastrace, která pejskovi s tímto problémem uleví nastálo.


Poškození páteře a míchy

V tomto případě je nutné nejdříve rozklíčovat a eliminovat příčinu prvotního problému, jehož následkem může být inkontinence. Může se jednat o vyhřeznutí ploténky nebo nějaký úraz. V obou případech však může nastat nervové poškození tak vysoké, že se pejsek s tímto problémem může potýkat po zbytek života. Únik moči je zde tedy spíše přetlakový. To znamená, že pejsek prostě necítí potřebu močit a tekutika odtéká až v případě, kdy je měchýř plný a svěrač již více nedokáže moč zadržet. Degenerativní onemocnění se projevují postupně a spíše nemají řešení. U této varianty silně záleží na průběhu daného onemocnění.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve