Zavařovat lze i jinak než v obřím hrnci. Zkuste myčku, mikrovlnku nebo třeba troubu
V létě často dozraje více druhů ovoce nebo zeleniny naráz a zavařit výpěstky a uchovat je tak na horší časy je v českých domácnostech poměrně oblíbený způsob řešení. Poradíme vám tři metody, u kterých se obejdete bez neskladného zavařovacího hrnce a dalších typických pomůcek. Pokud ale dáte raději přednost klasickému způsobu zavařování, nevadí. Poradíme vám s výběrem vhodného zavařovacího hrnce.
Myčka nádobí
Pokud máte doma myčku, zkuste letos zavařit své výpěstky v ní. Je to naprosto jednoduché. V tomto spotřebiči lze bez problémů zavařit ovoce a zeleninu, houby, marmelády ale třeba i maso. Měkké a šťavnaté ovoce je možné zavařovat i bez nálevu, protože i v myčce samo pustí šťávu.
Ovoce, zeleninu, ale třeba i houby očistěte a připravte, dejte do sklenic a zalijte nálevem. Pak sklenice důkladně uzavřete víčky, naskládejte do myčky – menší sklenice nahoru, větší dolů, vzájemně se nesmějí dotýkat a musejí stát rovně. Nastavte nejdelší program s teplotou 70 až 80 °C a myčku zapněte.
Pak sklenice vyndejte, položte na suchou utěrku víčkem dolů a nechte je zvolna vychladnout.
Při zavařování v myčce použijte sklenice s víčkem na závit.
Mikrovlnka
Zavařovat lze ale i v mikrovlnce. Při tomto způsobu zavařování si raději připravte vždy nová šroubovací víčka na sklenice. Pokud jsou zohýbaná, nemusejí totiž tlak v mikrovlnce vydržet.
Ovoce i s nálevem (dle vlastní receptury) naplňte do sklenic až po okraj tak, aby pod víčkem zůstalo volných jen asi 5 mm. Okraje sklenic osušte a uzavřete šroubovacím víčkem (nutné opravdu šroubovací víčko), ale nedotahujte příliš pevně. Na otočný talíř v mikrovlnce vložte plastovou misku používanou pod květináče (zachytí nálev, když obsah překypí). Sklenice rovnoměrně rozložte na misku, pokud máte jen jednu, dejte ji doprostřed. Nastavte na maximální výkon a sterilujte. Výkon a čas pro sklenice o objemu 720 ml:
- Výkon 700 W = 6 min/1 ks
- Výkon 750 W = 5 1/2 min/1 ks
- Výkon 800 W = 5 1/4 min/1 ks
- Výkon 850 W = 5 min/1 ks
- Výkon 900 W = 4 1/2 min/1 ks
Tyto časy platí pro sterilizaci jedné sklenice. Pokud jich zavařujete víc, čas musíte vynásobit počtem kusů.
Po skončení sterilizace sklenice z trouby vyndejte, znovu utáhněte víčko, obraťte a na 5 minut nechte stát dnem vzhůru, aby se uvnitř vyrovnala teplota.
Výhodou tohoto zavařování je jeho rychlost, na 10 sklenic spotřebujete jen 1 KWh, můžete společně zavařovat okurky i ovoce a výhodně zavaříte i malé množství.
Trouba
Pokud doma nemáte myčku ani mikrovlnku, vystačíte si i s troubou. A je jedno, zda máte elektrickou, plynovou či horkovzdušnou. Jen mějte na paměti, že musíte zásadně použít sklenice se závitovým víčkem.
Zavařování v elektrické troubě
Troubu nejprve předehřejte na 80 - 90 °C, na horní i spodní topení. Naplněné sklenice postavte na dno trouby na suchý plech. Sklenice můžete podložit nepotřebnou mokrou utěrkou. Někdo nestaví sklenice na suchý plech, ale na plech s vodou. Zavařovačky nesmějí být poskládány na husto vedle sebe, ale musejí mít mezi sebou rozestupy, aby mezi těmito mezerami mohl proudit volně vzduch a ohřívání bylo stejnoměrné. Po vložení ovoce v dobře uzavřených sklenicích sterilujeme stejnou dobu, jako podle receptur na zavařování v klasickém zavařovacím hrnci.
Je pravda, že úplně přesnou dobu zavařování v troubě nelze přesně určit. Záleží totiž na elektrickém příkonu, na teplotě zálivky ve sklenicích, na množství a velikosti sklenic a v neposlední řadě na druhu ovoce, které zavařujeme. Měkké a choulostivé ovoce potřebuje k zavařování kratší dobu než tvrdé ovoce. Proto raději nejprve vyzkoušejte jednu sklenici a pak teprve naplňte celou troubu.
Zavařování v plynové troubě
Plynové trouby s termostatem, kde lze přesně nastavit teplotu a tu udržovat ve stejné výši, umožňují provést konzervaci rychle a spolehlivě. Termostat nastavte na nejnižší teplotu.
V některých typech plynové trouby se teplota nastavuje špatně. Můžete si ale jednoduše pomoci tak, že mezi naplněné uzavřené sklenice postavíte jednu jen s vodou a zavařovacím teploměrem. V případě, že je teplota příliš vysoká a nedaří se ji snížit, položte na dno trouby azbestovou desku.
I v tomto případě zavařování ale platí, že je nejlepší vždy vyzkoušet zavařovací metodu na jedné sklenici a podle ní pak zavařit všechny ostatní.
Zavařování v horkovzdušné troubě
Naplněné a víčky uzavřené zavařovací sklenice naskládejte na vyšší pečicí plech s rozloženou utěrkou. Sklenice nesmí být těsně vedle sebe, vždy by mezi nimi měly být alespoň centimetrové mezery, ve kterých může rovnoměrně proudit vzduch. Na standardně velký plech se vejde přibližně 8 menších nebo 6 větších sklenic.
Plech se sklenicemi dejte do spodní části trouby a zapněte dolní i horní ohřev. Na plech nalijte teplou vodu do výšky 2 až 3 centimetry, kterou případně dolijte.
Teplota v troubě by měla být 200 až 220 °C, doba sterilizace je přibližně stejná jako u klasického zavařování v zavařovacím hrnci – menší sklenice 5 až 8 minut, větší 10 až 13 minut. V zásadě platí, že měkké ovoce či zeleninu zavařujeme kratší dobu než tvrdé druhy. U všech ostatních potravin a surovin – masa, ryb, ale i hotových jídel a polévek – vycházejte z doby klasického zavařování v horké vodě.
Po ukončení sterilizace sklenice vyndejte a nechte je pomalu vychladnout otočené dnem vzhůru.