Zavařovat lze i jinak než v obřím hrnci. Zkuste myčku, mikrovlnku nebo třeba troubu

 Ostatní 
05. června 2018 11:02 / Marie Popelková
  3
📷
4 fotografie v galerii
Zavařovat ovoce a zeleninu lze i bez hrnce Shutterstock
Léto je už tradičně spojováno se zavařováním ovoce či zeleniny. K této činnosti obvykle je potřeba pořídit si obří zavařovací hrnec, teploměr, zavařovací kleště nebo hlavu a podobně. Jde to ale i jinak. Stačí, pokud máte doma myčku, mikrovlnku nebo troubu.

V létě často dozraje více druhů ovoce nebo zeleniny naráz a zavařit výpěstky a uchovat je tak na horší časy je v českých domácnostech poměrně oblíbený způsob řešení. Poradíme vám tři metody, u kterých se obejdete bez neskladného zavařovacího hrnce a dalších typických pomůcek. Pokud ale dáte raději přednost klasickému způsobu zavařování, nevadí. Poradíme vám s výběrem vhodného zavařovacího hrnce.

Myčka nádobí

Pokud máte doma myčku, zkuste letos zavařit své výpěstky v ní. Je to naprosto jednoduché. V tomto spotřebiči lze bez problémů zavařit ovoce a zeleninu, houby, marmelády ale třeba i maso. Měkké a šťavnaté ovoce je možné zavařovat i bez nálevu, protože i v myčce samo pustí šťávu.

Ovoce, zeleninu, ale třeba i houby očistěte a připravte, dejte do sklenic a zalijte nálevem. Pak sklenice důkladně uzavřete víčky, naskládejte do myčky – menší sklenice nahoru, větší dolů, vzájemně se nesmějí dotýkat a musejí stát rovně. Nastavte nejdelší program s teplotou 70 až 80 °C a myčku zapněte.

Pak sklenice vyndejte, položte na suchou utěrku víčkem dolů a nechte je zvolna vychladnout.

Při zavařování v myčce použijte sklenice s víčkem na závit.

Mikrovlnka

Zavařovat lze ale i v mikrovlnce. Při tomto způsobu zavařování si raději připravte vždy nová šroubovací víčka na sklenice. Pokud jsou zohýbaná, nemusejí totiž tlak v mikrovlnce vydržet.

Ovoce i s nálevem (dle vlastní receptury) naplňte do sklenic až po okraj tak, aby pod víčkem zůstalo volných jen asi 5 mm. Okraje sklenic osušte a uzavřete šroubovacím víčkem (nutné opravdu šroubovací víčko), ale nedotahujte příliš pevně. Na otočný talíř v mikrovlnce vložte plastovou misku používanou pod květináče (zachytí nálev, když obsah překypí). Sklenice rovnoměrně rozložte na misku, pokud máte jen jednu, dejte ji doprostřed. Nastavte na maximální výkon a sterilujte. Výkon a čas pro sklenice o objemu 720 ml:

  • Výkon 700 W = 6 min/1 ks
  • Výkon 750 W = 5 1/2 min/1 ks
  • Výkon 800 W = 5 1/4 min/1 ks
  • Výkon 850 W = 5 min/1 ks
  • Výkon 900 W = 4 1/2 min/1 ks

Tyto časy platí pro sterilizaci jedné sklenice. Pokud jich zavařujete víc, čas musíte vynásobit počtem kusů.

Po skončení sterilizace sklenice z trouby vyndejte, znovu utáhněte víčko, obraťte a na 5 minut nechte stát dnem vzhůru, aby se uvnitř vyrovnala teplota.

Výhodou tohoto zavařování je jeho rychlost, na 10 sklenic spotřebujete jen 1 KWh, můžete společně zavařovat okurky i ovoce a výhodně zavaříte i malé množství.

Trouba

Pokud doma nemáte myčku ani mikrovlnku, vystačíte si i s troubou. A je jedno, zda máte elektrickou, plynovou či horkovzdušnou. Jen mějte na paměti, že musíte zásadně použít sklenice se závitovým víčkem.

Zavařování v elektrické troubě

Troubu nejprve předehřejte na 80 - 90 °C, na horní i spodní topení. Naplněné sklenice postavte na dno trouby na suchý plech. Sklenice můžete podložit nepotřebnou mokrou utěrkou. Někdo nestaví sklenice na suchý plech, ale na plech s vodou. Zavařovačky nesmějí být poskládány na husto vedle sebe, ale musejí mít mezi sebou rozestupy, aby mezi těmito mezerami mohl proudit volně vzduch a ohřívání bylo stejnoměrné. Po vložení ovoce v dobře uzavřených sklenicích sterilujeme stejnou dobu, jako podle receptur na zavařování v klasickém zavařovacím hrnci.

Je pravda, že úplně přesnou dobu zavařování v troubě nelze přesně určit. Záleží totiž na elektrickém příkonu, na teplotě zálivky ve sklenicích, na množství a velikosti sklenic a v neposlední řadě na druhu ovoce, které zavařujeme. Měkké a choulostivé ovoce potřebuje k zavařování kratší dobu než tvrdé ovoce. Proto raději nejprve vyzkoušejte jednu sklenici a pak teprve naplňte celou troubu.

Zavařování v plynové troubě

Plynové trouby s termostatem, kde lze přesně nastavit teplotu a tu udržovat ve stejné výši, umožňují provést konzervaci rychle a spolehlivě. Termostat nastavte na nejnižší teplotu.

V některých typech plynové trouby se teplota nastavuje špatně. Můžete si ale jednoduše pomoci tak, že mezi naplněné uzavřené sklenice postavíte jednu jen s vodou a zavařovacím teploměrem. V případě, že je teplota příliš vysoká a nedaří se ji snížit, položte na dno trouby azbestovou desku.

I v tomto případě zavařování ale platí, že je nejlepší vždy vyzkoušet zavařovací metodu na jedné sklenici a podle ní pak zavařit všechny ostatní.

Zavařování v horkovzdušné troubě 

Naplněné a víčky uzavřené zavařovací sklenice naskládejte na vyšší pečicí plech s rozloženou utěrkou. Sklenice nesmí být těsně vedle sebe, vždy by mezi nimi měly být alespoň centimetrové mezery, ve kterých může rovnoměrně proudit vzduch. Na standardně velký plech se vejde přibližně 8 menších nebo 6 větších sklenic.

Plech se sklenicemi dejte do spodní části trouby a zapněte dolní i horní ohřev. Na plech nalijte teplou vodu do výšky 2 až 3 centimetry, kterou případně dolijte.

Teplota v troubě by měla být 200 až 220 °C, doba sterilizace je přibližně stejná jako u klasického zavařování v zavařovacím hrnci – menší sklenice 5 až 8 minut, větší 10 až 13 minut. V zásadě platí, že měkké ovoce či zeleninu zavařujeme kratší dobu než tvrdé druhy. U všech ostatních potravin a surovin – masa, ryb, ale i hotových jídel a polévek – vycházejte z doby klasického zavařování v horké vodě.

Po ukončení sterilizace sklenice vyndejte a nechte je pomalu vychladnout otočené dnem vzhůru.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod