Jak správně používat v autě klimatizaci?

 Ostatní 
10. května 2018 12:41 / Jan Novák
  0
📷
4 fotografie v galerii
Může vám dobře posloužit, ale také přivodit potíže Shutterstock
Klimatizace v autě dokáže zpříjemnit cestování, ale pouze pod podmínkou, že ji správně použijeme. Zajistíme si tak, že zůstaneme zdraví a že jízda s klimatizací nebude stát moc peněz. Jaké zásady je třeba dodržovat?

První zásadou je pokud možno nezaparkovat auto na přímém slunci. Aby se teplota interiéru nevyšplhala přes 50 stupňů Celsia. Pokud se v autě přesto usídlilo nesnesitelné horko, je zapotřebí jej vyvětrat ještě před tím, než se rozjedete.

Nejdříve nastartujte motor, otevřete průduchy ventilace a stáhněte okna nebo otevřete dveře, aby se teplý vzduch dostal co možná nejrychleji ven. Po vyjetí mějte ještě chvíli stažená okénka a puštěný větrák bez klimatizace.

Tím se totiž vůz definitivně vyvětrá a klimatizace už s ním nebude mít tolik práce. Jakmile máme vyvětráno, je ideální nastavit klimatizaci nejprve na nízkou teplotu. Když pociťujeme, že se ve vozidle začíná ochlazovat, je čas klimatizaci zase trochu ztlumit.

Pozor na nachlazení

Ledový vzduch z klimatizace by nikdy neměl mířit přímo na tělo. Jinak vám hrozí nachlazení. Klimatizace sice má foukat předními výdechy do interiéru, ale vzduch nikdy nesmí mířit do obličeje ani na jiné části těla posádky auta. Výdechy je lepší směřovat nahoru na strop, čímž se interiér ochladí rovnoměrně.

Přílišný chlad lidskému organismu nesvědčí. Nasměrujeme-li výdech na sebe, je docela slušná šance, že nás bude po jízdě bolet za krkem. Vzduch z klimatizace zároveň vysušuje sliznice, čímž si říkáme o rýmu nebo kašel.

Lékaři doporučují, aby rozdíl mezi venkovní a vnitřní teplotou pokud možno nebyl vyšší než pět stupňů. Vhodná teplota v interiéru vozu se pohybuje mezi 20 a 24 stupni Celsia. Chlazení je dobré zmírnit před cílem cesty, aby organismus po vystoupení z auta nezažil šok spojený s rychlou změnou teploty.

Také kvůli bakteriím, které se mohou objevovat v klimatizačním systému, je dobré asi tři minuty před ukončením jízdy tlačítko chlazení vypnout.

Jak používat klimatizaci úsporně?

Aby vás moc nestála, je nutné stále udržovat zavřená okna, mít zapnutý vnitřní oběh a nenastavovat teplotu příliš nízko, aby kompresor nemusel běžet stále.

Při pomalé jízdě lze ušetřit případně i vypnutím klimatizace a otevřením oken. Jízda po městě, není-li právě pomalá doprava, může být s otevřenými okny dokonce i výrazně příjemnější.

Vypnutím klimatizace naopak nic neušetříme ve chvíli, kdy se pohybujeme rychleji mimo město. Otevřená okna tady totiž znamenají zhoršenou aerodynamiku a vyšší spotřebu než při jízdě s klimatizací.

Samotná klimatizace potřebuje jednou za pár let doplnit. Jak pečovat o klimatizaci v autě jsme psali zde. Rychlost vypotřebování chladicí náplně souvisí s četností jejího používání. Nutnost návštěvy servisu pozná řidič snadno – intenzita chlazení klimatizace začne klesat.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod