Jak zabezpečit data před ztrátou

 Ostatní 
14. května 2018 16:56 / Petr Vlach
  0
📷
4 fotografie v galerii
Není vůbec špatné svá data zálohovat Shutterstock
V dnešní době se mnoho lidí bojí hlavně úniku dat do nepovolaných rukou, případně zneužití osobních údajů k nekalým obchodním praktikám. Umíme ale zabezpečit svá počítačová data před nechtěnou ztrátou?

Mnoho uživatelů počítačů, mobilů a tabletů sice ví o možnosti ztráty dat. Jen někteří se ale proti této eventualitě chrání. Přitom zabezpečit svá data není až tak složité a při troše šikovnosti to nezabere ani mnoho času navíc. Pro výdrž vašich dat je také důležité, jak se staráte o váš počítač. Zajímavé rady najdete v článku zde.

Cloud

Velkým pomocníkem při ochraně dat je cloudové úložiště. Všichni významní hráči v IT oblasti nějaké nabízejí. Základní příděl je zdarma a většině lidí postačí na zálohování textových dokumentů a těch nejdůležitějších obrázků. V praxi to funguje tak, že jakmile uložíte nějaký dokument či obrázek do příslušné složky na počítači a jste připojeni k internetu, soubor se současně nahraje i do vzdáleného úložiště.

Jestliže potom z jiného počítače upravíte soubor, zasynchronizuje se novější verze na všech počítačích, kde máte svůj účet. Tato záloha funguje velmi příjemně a má samozřejmě i jiné výhody. Nevýhodná je pro ty, kdo neradi svěřují svá data internetu.

Externí disk

Dobrým způsobem zálohy dat je použití externího disku. Nejde o zálohu stoprocentní, ale jestliže jde o disk, který nemáte trvale připojen k počítači, je šance na ochranu dat poměrně vysoká. Klasické pevné disky totiž obsahují vedle elektroniky i mechanické části, které se otáčejí a jinak pohybují. Čím větší počet hodin je zařízení v provozu, tím větší je pravděpodobnost selhání. U disku, který připojíte k počítači dvakrát měsíčně a provedete zálohu dat, je pravděpodobnost selhání nízká. Pořizujte pevný disk s rozhraním USB 3.0 a budete mít i vysoké přenosové rychlosti při nahrávání či čtení dat.

DVD a Blu-ray

Dříve bývalo běžné, že se citlivá data vypalovala na optické disky. I dnes je tato metoda jednou z velmi spolehlivých zálohovacích metod. Musíte ovšem použít kvalitní disky a uložit je do krabiček, čímž zajistíte jejich mechanickou i optickou ochranu. Nečekejte ale, že by disky vydržely déle než nějakých 15 – 20 let. Pro delší trvanlivost doporučujeme před uplynutím této doby provést opětovné vypálení na jiné disky.

Domácí NAS úložiště

Ještě jinou možností je použít tzv. NAS úložiště. Je připojeno do internetu. Svá data máte tedy přístupná online. Současně jde o „krabičku“, kterou máte doma a můžete v případě potřeby disky měnit a svá data chránit. Doporučujeme zakoupit takovou konfiguraci, která obsahuje disky v režimu mirror. Obsah dat tak není uložen jen na jednom disku, ale současně i na druhém. V případě selhání jednoho disku tak o svá data nepřijdete. Disk vyměníte a data se zkopírují i na něj.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve