Znáte sýrovou etiketu? Poradí vám, jak sýry krájet, uskladňovat ale také kombinovat

 Ostatní 
19. října 2017 10:00 / Kateřina Kofroňová
  0
📷
6 fotografií v galerii
Abyste si chuť sýrů maximálně vychutnali, neobejdete se bez znalosti základních pravidel. Shutterstock
Milujete sýry, nebo chcete při jejich servírování zazářit před návštěvou? Poradíme vám, jak si poradit s krájením jednotlivých tvarů, jaké nože používat a jak sýry správně servírovat.

Správným krájením k dokonalé chuti

Každý sýr má speciální postup, jak by se měl rozkrájet. Není to nic složitého, ale ani tak to mnoho lidí neví. A už vůbec neví, že se nejedná jen o to, jak sýr vypadá na talíři. Jde totiž o mnohem víc. Díky správnému krájení sýra totiž můžete v každém kousku nalézt chuť celého sýra a všech jeho částí.

Jak krájet sýry

Žádný sýr nechutná na všech místech stejně. Jinak chutná uprostřed, kde je nejjemnější a také nejchutnější a jinak u kůrky. Proto vždy krájejte sýr tak, aby každý kousek obsahoval všechny části sýra. Jak na to? Podívejte se do naší fotolagerie.

Čím krájet který sýr

Každý sýr je jinak tvrdý, a proto, pokud patříte mezi milovníky sýrů, měli byste si pořídit na různé sýry různé nástroje. Na parmezán se používá malý špičatý nožík nebo lopatka s hrotem, která ze sýra vytvoří hoblinky. Na tvrdé sýry se používají sekáčky, které bez problému oddělí větší kousek z bochníku. Měkké sýry a plísňové sýry nejlépe nakrájíte strunovým kráječem. Obecně také platí pravidlo, že sýr se krájí ihned po vyndání z lednice a čepel nože se namáčí do teplé vody, aby se na sýr nenalepila.

Pokojová teplota sýrům svědčí

Sýry se sice krájí ihned po vyndání z lednice nebo chladného sklepa, ovšem rozhodně se v tomto stavu nekonzumují. Nic se vám sice nestane, když tak učiníte, ovšem požitek z degustace úplně zabijete. Nejlepší je nechat sýry minimálně 20 minut před podáváním v pokojové teplotě. Jedině tak vynikne jejich chuť a vůně.

Správné pořadí je důležité

Jakmile jednou objevíte správné pořadí servírování sýrů, už ho nikdy nebudete chtít změnit. Abyste totiž výraznými chutěmi nepřebili ty jemnější, bude lepší začít lehkými a krémovými sýry. Následovat mohou plísňové sýry typu hermelín, camembert nebo brie. Dále podávejte zralé sýry jako gruyere a na závěr zvolte nejvíce aromatické sýry s modrou plísní.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve