Pořizujete si novou klávesnici? Doporučení, která se vám budou hodit

 Ostatní 
09. června 2018 16:25 / Petr Vlach
  0
📷
5 fotografií v galerii
U klávesnice záleží i na jejím sklonu a dalších parametrech Shutterstock
Pokud nastala chvíle pro novou klávesnici k počítači, jistě přemýšlíte, který z nabízených modelů vybrat. Máme pro vás některá doporučení, která vám zaručeně pomohou. Pokud se domníváte, že vlastně na klávesnici nezáleží, jste na omylu.

Klávesnice je pro většinu uživatelů počítače základním rozhraním. Ať už hrajete hry, píšete texty, pracujete na různých jiných projektech. Klávesnice je vždycky důležitá. Dobře víte, jak nepříjemné je, pokud máte tendenci se na určité klávesnici překlikávat a mačkat omylem jiné tlačítko. Nebo jak propadáte zoufalství, pokud některé bezdrátové klávesnice nestíhají přebírat vaše pokyny a vynechávají znaky.

Drát nebo bezdrát?

Klávesnice propojené drátově jsou pochopitelně levnější a v mnoha případech spolehlivější. Je to dáno fyzickým připojením k počítači. Ten se nemusí zabývat přenosem informací na dálku. Často ale bezdrátovou klávesnici potřebujete, a to zejména kvůli myši, protože s drátem připojenou myší se některým lidem pracuje špatně. V takovém případě nedoporučujeme připojení prostřednictvím bluetooth.

Takové klávesnice jsou zbytečně drahé a s propojováním mohou být potíže. Raději spolehněte na zařízení s malým vysílačem a přijímačem určeným jen pro váš daný set klávesnice a myši, případně jen pro klávesnici. Zde ale nekupujte nejlevnější modely a dejte spíš na renomované výrobce.

Jde totiž o to, že u méně renomovaných výrobců dochází k poruchám v přenosu signálu. Klávesnice sice funguje, ale občas nepřenese nějaký znak. To si lidé, kteří potřebují na klávesnici rychle psát nebo hrát hry, nemohou dovolit. Počítejte s tím, že dobře fungující sety klávesnice a myš začínají někde na sedmi či osmi stovkách korun. Ty dražší mohou být v něčem pochopitelně lepší a záleží na vašich preferencích.

Funkční klávesy

Váš další výběr by měly jistě ovlivnit různé funkční či multimediální klávesy. Pro hráče budou zase důležité klávesy pro speciální herní funkce. Měli byste si proto uvědomit, která tlačítka byste nejvíc ocenili. Někdo využije často tlačítko pro poštu či kalkulačku. Jiný nedá dopustit na ovládání multimédií. Někdo vyžaduje, aby tlačítko mělo tyto funkce samostatně, jinému nevadí, že stiskne tlačítka dvě naráz. Porovnejte si jednotlivé modely a jistě najdete ten, který bude vyhovovat právě vám.

Rozmístění kláves

Značné rozdíly panují v rozmístění kláves na klávesnici. Zejména středové pole mezi písmeny a číslicemi bývá řešeno velmi rozdílně. Zvažte tedy, na jaké rozložení jste zvyklí nebo které se vám nejvíc hodí. Neustálé překlikávání při stisku klávesy DEL či END dokáže člověka při práci velmi zdržovat.

Kontrolky

Zatímco na drátových klávesnicích jsou kontrolky běžně k dispozici a informují nás o tom, zda máme stisknutý Caps Lock a Num Lock, na bezdrátových klávesnicích to nebývá běžné. Důvodem je provoz na baterie a snaha výrobce ušetřit proud. Přesto některé klávesnice o stavu těchto přepínačů informují. Pokud je to pro vás důležité, vyberte si právě takovou.

Zdvih tlačítek

Každý člověk má v oblibě trochu jiný zdvih a dohmat tlačítek. Nejlepší je, pokud si můžete vyzkoušet v některé prodejně, jak se na klávesnici píše. Pro hrubou orientaci stačí i klávesnice bez počítače. Nejlepší je ale mít možnost připojit klávesnici k počítači a napsat si pár odstavců textu. Pro někoho je také velmi důležitá hlučnost klávesnice. Je pravda, že pokud má klávesnice sloužit pro pořizování zápisu v tišší místnosti, kde je více lidí, neměla by být příliš hlučná.

Další věci ve hře

Existuje pochopitelně řada dalších hledisek. Pro někoho může být výhodná klávesnice odolná proti vodě. Jiný potřebuje podložku pro dlaně, dalšímu záleží na jejím tvaru. Někdy jdeme po určitém rozměru či tvarování kláves. Také odolnost znaků na tlačítkách a výdrž celé klávesnice může být rozhodujícím faktorem. A pokud svou klávesnici připojujete k notebooku, možná oceníte rady, jak prodloužit jeho výdrž a funkčnost. Najdete je v článku zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve