Perníčky pokaždé jinak!
Ostatní
02. prosince 2015 22:51
/
redakce
📷
1 fotografie v galerii
Bez perníčků se svátky snad ani neobejdou. / Wikimedia Commons/Marit & Toomas Hinnosaar
V českých domácnostech se perníčky pečou několikrát za rok, přesto nejčastěji právě v na Vánoce.
Měkké medové perníčky
140 g cukru moučka
100 g tuku na pečení
2 lžíce medu
400 g hladké mouky
2 ks vejce
1 lžička sody
2 lžičky perníkového koření
Cukr utřeme se 2 vejci a změklým tukem na pečení, poté přidáme med a koření. Do této kašičky vmícháme mouku se sodou. Medu nedáváme víc, perníčky by byly tvrdé! Vypracujeme těsto a necháme 30 minut odpočinout v lednici.
Těsto rozválíme na silnější plát a vykrajujeme libovolné perníčkové tvary, které klademe na plech vyložený pečícím papírem.
Medové perníčky pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C asi 8 minut.
Mandlové perníčky
250 g medu
1 lžička citronové kůry
1 balíček prášku do perníku
60 g másla
500 g hladké mouky
200 g loupaných mandlí
150 g cukru moučka
NA OZDOBU
mandle cukrové zdobení rozinky
NA POTŘENÍ
br>
1 ks vejce
Na vále smícháme mouku s práškem do perníku, cukrem, citronovou kůrou a jemně strouhanými mandlemi. Do sypké směsi uděláme důlek, kam přilijeme rozpuštěné máslo a ohřátý med. Všechny ingredience rukama zpracujeme na ucelené a nelepivé těsto. Pokud je třeba, přidáme 2 - 3 lžíce teplého mléka.
Těsto rozválíme na pomoučněném vále na placku asi 5 mm silnou a formičkami vypichujeme různé tvary, které klademe na lehce vymazaný plech. Tvary potřeme rozšlehaným vajíčkem a ozdobíme ořechem, mandlí, rozinkou, cukrovým máčkem nebo perličkami.
Mandlové perníčky pečeme v předehřáté troubě na střední stupeň asi 8 minut dozlatova.
Vychladlé zdobené mandlové perníčky uložíme, nejlépe do papírové krabice, a necháme v chladu a suchu alespoň 10 dní uležet.
Prášek do perníku můžeme nahradit tlučeným anýzem, hřebíčkem, novým kořením i badyánem a skořicí.Na vále smícháme mouku s práškem do perníku, cukrem, citronovou kůrou a jemně strouhanými mandlemi. Do sypké směsi uděláme důlek, kam přilijeme rozpuštěné máslo a ohřátý med. Všechny ingredience rukama zpracujeme na ucelené a nelepivé těsto. Pokud je třeba, přidáme 2 - 3 lžíce teplého mléka.
Těsto rozválíme na pomoučněném vále na placku asi 5 mm silnou a formičkami vypichujeme různé tvary, které klademe na lehce vymazaný plech. Tvary potřeme rozšlehaným vajíčkem a ozdobíme ořechem, mandlí, rozinkou, cukrovým máčkem nebo perličkami.
Mandlové perníčky pečeme v předehřáté troubě na střední stupeň asi 8 minut dozlatova.
Vychladlé zdobené mandlové perníčky uložíme, nejlépe do papírové krabice, a necháme v chladu a suchu alespoň 10 dní uležet. Prášek do perníku můžeme nahradit tlučeným anýzem, hřebíčkem, novým kořením i badyánem a skořicí.
Celozrnné perníčky
75 g žitné mouky
75 g špaldové mouky
80 g namletých ořechů
80 g medu
1 vajíčko (+1 na potření)
2 lžíce kvalitního panenského oleje
Vrchovatou lžíci směsi koření na perník. Pár kapek pomerančového nebo skořicového extraktu
Mléko tuk na vymazání hladká mouka na posypání
Nejdříve prosejte obě mouky do misky. Pak přijdete veškeré koření a namleté ořechy. Do směsi vpracujte med, přidejte celé vajíčko a olej (ideální je řepkový, použít ale můžete i olivový nebo slunečnicový) a začněte propracovávat těsto. Pokud se lepí, můžete ho zasypat ještě trochou mouky. Když těsto drží krásně při sobě, vyválejte plát o výšce asi 5 mm a vykrajujte libovolné tvary.
Perníčky dejte péct na 6–7 minut na 180 °C dozlatova, hotové potřete rozkvedlaným vajíčkem nebo medovo-rumovou polevou
Měkké medové perníčky
140 g cukru moučka
100 g tuku na pečení
2 lžíce medu
400 g hladké mouky
2 ks vejce
1 lžička sody
2 lžičky perníkového koření
Cukr utřeme se 2 vejci a změklým tukem na pečení, poté přidáme med a koření. Do této kašičky vmícháme mouku se sodou. Medu nedáváme víc, perníčky by byly tvrdé! Vypracujeme těsto a necháme 30 minut odpočinout v lednici.
Těsto rozválíme na silnější plát a vykrajujeme libovolné perníčkové tvary, které klademe na plech vyložený pečícím papírem.
Medové perníčky pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C asi 8 minut.
Mandlové perníčky
250 g medu
1 lžička citronové kůry
1 balíček prášku do perníku
60 g másla
500 g hladké mouky
200 g loupaných mandlí
150 g cukru moučka
NA OZDOBU
mandle cukrové zdobení rozinky
NA POTŘENÍ
br>
1 ks vejce
Na vále smícháme mouku s práškem do perníku, cukrem, citronovou kůrou a jemně strouhanými mandlemi. Do sypké směsi uděláme důlek, kam přilijeme rozpuštěné máslo a ohřátý med. Všechny ingredience rukama zpracujeme na ucelené a nelepivé těsto. Pokud je třeba, přidáme 2 - 3 lžíce teplého mléka.
Těsto rozválíme na pomoučněném vále na placku asi 5 mm silnou a formičkami vypichujeme různé tvary, které klademe na lehce vymazaný plech. Tvary potřeme rozšlehaným vajíčkem a ozdobíme ořechem, mandlí, rozinkou, cukrovým máčkem nebo perličkami.
Mandlové perníčky pečeme v předehřáté troubě na střední stupeň asi 8 minut dozlatova.
Vychladlé zdobené mandlové perníčky uložíme, nejlépe do papírové krabice, a necháme v chladu a suchu alespoň 10 dní uležet.
Prášek do perníku můžeme nahradit tlučeným anýzem, hřebíčkem, novým kořením i badyánem a skořicí.Na vále smícháme mouku s práškem do perníku, cukrem, citronovou kůrou a jemně strouhanými mandlemi. Do sypké směsi uděláme důlek, kam přilijeme rozpuštěné máslo a ohřátý med. Všechny ingredience rukama zpracujeme na ucelené a nelepivé těsto. Pokud je třeba, přidáme 2 - 3 lžíce teplého mléka.
Těsto rozválíme na pomoučněném vále na placku asi 5 mm silnou a formičkami vypichujeme různé tvary, které klademe na lehce vymazaný plech. Tvary potřeme rozšlehaným vajíčkem a ozdobíme ořechem, mandlí, rozinkou, cukrovým máčkem nebo perličkami.
Mandlové perníčky pečeme v předehřáté troubě na střední stupeň asi 8 minut dozlatova.
Vychladlé zdobené mandlové perníčky uložíme, nejlépe do papírové krabice, a necháme v chladu a suchu alespoň 10 dní uležet. Prášek do perníku můžeme nahradit tlučeným anýzem, hřebíčkem, novým kořením i badyánem a skořicí.
Celozrnné perníčky
75 g žitné mouky
75 g špaldové mouky
80 g namletých ořechů
80 g medu
1 vajíčko (+1 na potření)
2 lžíce kvalitního panenského oleje
Vrchovatou lžíci směsi koření na perník. Pár kapek pomerančového nebo skořicového extraktu
Mléko tuk na vymazání hladká mouka na posypání
Nejdříve prosejte obě mouky do misky. Pak přijdete veškeré koření a namleté ořechy. Do směsi vpracujte med, přidejte celé vajíčko a olej (ideální je řepkový, použít ale můžete i olivový nebo slunečnicový) a začněte propracovávat těsto. Pokud se lepí, můžete ho zasypat ještě trochou mouky. Když těsto drží krásně při sobě, vyválejte plát o výšce asi 5 mm a vykrajujte libovolné tvary.
Perníčky dejte péct na 6–7 minut na 180 °C dozlatova, hotové potřete rozkvedlaným vajíčkem nebo medovo-rumovou polevou
Kam dál?