Perníčky pokaždé jinak!

 Ostatní 
02. prosince 2015 22:51 / redakce
  0
📷
1 fotografie v galerii
Bez perníčků se svátky snad ani neobejdou.  Wikimedia Commons/Marit & Toomas Hinnosaar
V českých domácnostech se perníčky pečou několikrát za rok, přesto nejčastěji právě v na Vánoce.

Měkké medové perníčky


140 g cukru moučka 

100 g tuku na pečení

2 lžíce medu 

400 g hladké mouky 

2 ks vejce 

1 lžička sody

2 lžičky perníkového koření

Cukr utřeme se 2 vejci a změklým tukem na pečení, poté přidáme med a koření. Do této kašičky vmícháme mouku se sodou. Medu nedáváme víc, perníčky by byly tvrdé! Vypracujeme těsto a necháme 30 minut odpočinout v lednici.

Těsto rozválíme na silnější plát a vykrajujeme libovolné perníčkové tvary, které klademe na plech vyložený pečícím papírem.

Medové perníčky pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C asi 8 minut.

Mandlové perníčky


250 g medu 

1 lžička citronové kůry 

1 balíček prášku do perníku 

60 g másla

500 g hladké mouky

200 g loupaných mandlí

150 g cukru moučka

NA OZDOBU

 mandle  cukrové zdobení  rozinky

NA POTŘENÍ

br>
1 ks vejce

Na vále smícháme mouku s práškem do perníku, cukrem, citronovou kůrou a jemně strouhanými mandlemi. Do sypké směsi uděláme důlek, kam přilijeme rozpuštěné máslo a ohřátý med. Všechny ingredience rukama zpracujeme na ucelené a nelepivé těsto. Pokud je třeba, přidáme 2 - 3 lžíce teplého mléka.

Těsto rozválíme na pomoučněném vále na placku asi 5 mm silnou a formičkami vypichujeme různé tvary, které klademe na lehce vymazaný plech. Tvary potřeme rozšlehaným vajíčkem a ozdobíme ořechem, mandlí, rozinkou, cukrovým máčkem nebo perličkami.

Mandlové perníčky pečeme v předehřáté troubě na střední stupeň asi 8 minut dozlatova.

Vychladlé zdobené mandlové perníčky uložíme, nejlépe do papírové krabice, a necháme v chladu a suchu alespoň 10 dní uležet.

Prášek do perníku můžeme nahradit tlučeným anýzem, hřebíčkem, novým kořením i badyánem a skořicí.Na vále smícháme mouku s práškem do perníku, cukrem, citronovou kůrou a jemně strouhanými mandlemi. Do sypké směsi uděláme důlek, kam přilijeme rozpuštěné máslo a ohřátý med. Všechny ingredience rukama zpracujeme na ucelené a nelepivé těsto. Pokud je třeba, přidáme 2 - 3 lžíce teplého mléka.

Těsto rozválíme na pomoučněném vále na placku asi 5 mm silnou a formičkami vypichujeme různé tvary, které klademe na lehce vymazaný plech. Tvary potřeme rozšlehaným vajíčkem a ozdobíme ořechem, mandlí, rozinkou, cukrovým máčkem nebo perličkami.

Mandlové perníčky pečeme v předehřáté troubě na střední stupeň asi 8 minut dozlatova.

Vychladlé zdobené mandlové perníčky uložíme, nejlépe do papírové krabice, a necháme v chladu a suchu alespoň 10 dní uležet. Prášek do perníku můžeme nahradit tlučeným anýzem, hřebíčkem, novým kořením i badyánem a skořicí.

Celozrnné perníčky


75 g žitné mouky

75 g špaldové mouky

80 g namletých ořechů

80 g medu

1 vajíčko (+1 na potření)

2 lžíce kvalitního panenského oleje

Vrchovatou lžíci směsi koření na perník. Pár kapek pomerančového nebo skořicového extraktu 

Mléko  tuk na vymazání  hladká mouka na posypání

Nejdříve prosejte obě mouky do misky. Pak přijdete veškeré koření a namleté ořechy. Do směsi vpracujte med, přidejte celé vajíčko a olej (ideální je řepkový, použít ale můžete i olivový nebo slunečnicový) a začněte propracovávat těsto. Pokud se lepí, můžete ho zasypat ještě trochou mouky. Když těsto drží krásně při sobě, vyválejte plát o výšce asi 5 mm a vykrajujte libovolné tvary.

Perníčky dejte péct na 6–7 minut na 180 °C dozlatova, hotové potřete rozkvedlaným vajíčkem nebo medovo-rumovou polevou
NEJPOPULÁRNĚJŠÍ
Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Známý šéfkuchař Ondřej Molina a slavný barman Tomáš Melzer umí připravit neskutečné dobroty i z toho,...

Styl

Zimní bundy od JD Sports - připravte se na Black Friday

Tech

Sporťák s kočičíma ušima byl posledním dílkem skládačky