Chleba bez hnětení
Ostatní
29. dubna 2015 23:55
/
redakce
📷
1 fotografie v galerii
U většiny z nás tvoří chléb každodenní složku stravy a velmi si zakládáme na jeho kvalitě. / Wikimedia Commons/Kbedell
Chléb patří k základním potravinám připravovaným pečením, pařením, nebo smažením těsta sestávajícího minimálně z mouky a vody. Ve většině případů je nutná jedlá sůl a kvásek, který občas nahrazuje či doplňuje pro rychlejší růst kvasnice (droždí). Některé druhy chleba též obsahují koření (např. kmín) a zrna (sezam, mák). My pro vás připravili recept na chleba bez hnětení!
Nasypeme do mísy a nasucho zamícháme:
- 3 hrnky hladké mouky (hrnek obyč cca 250ml, mouka obyč, v případě tmavé chlebové, špaldové atd. chleba tolik nenakyne a je tužší a uvnitř vlhčí)
- 1 lžička sušeného droždí ( na dva chleby rozdělím napůlky jeden pytlík, ale jsou to potom spíš 2 lžičky na každý chleba)
- 1,5 lžičky soli (osobně dávám 2 lžičky)
- 1 lžička drceného kmínu (osobně dávám 2 lžičky)
- Podle chuti můžete přimíchat cibulku, česnek, bylinky, semínka, škvarky…
POSTUP:
1. Do zamíchané směsi nalijeme 1,5 hrnku vody (přiměřeně, raději hustší, líp se s ním pak dál pracuje).
2. Vznikne nevzhledné těsto, přikryjeme utěrkou, které necháme odležet na 8 až 12 hodin.
3. Těsto vyndáme na pomoučený vál a gumovou stěrkou nebo pomoučenýma rukama roztaháme na placku cca 2-4cm tlustou.
4. Necháme 15min odpočívat.
5. Těsto přeložíme na třetiny „zvrchu a zespodu“ a na třetiny „zleva a zprava“.
6. Necháme 30min zakryté utěrkou odpočívat.
7. Poté ještě dalších 30min, ale to už si zapneme troubu na 230°C a tu druhou půlhodinu v ní necháme nahřát pekáč s pokličkou.
8. Přendáme do horkého pekáčku. Můžeme zase nahoru něčím posypat.
9. Pečeme 30min při 230°C. Pak sundáme pokličku a pečeme ještě dalších 15min.
Nasypeme do mísy a nasucho zamícháme:
- 3 hrnky hladké mouky (hrnek obyč cca 250ml, mouka obyč, v případě tmavé chlebové, špaldové atd. chleba tolik nenakyne a je tužší a uvnitř vlhčí)
- 1 lžička sušeného droždí ( na dva chleby rozdělím napůlky jeden pytlík, ale jsou to potom spíš 2 lžičky na každý chleba)
- 1,5 lžičky soli (osobně dávám 2 lžičky)
- 1 lžička drceného kmínu (osobně dávám 2 lžičky)
- Podle chuti můžete přimíchat cibulku, česnek, bylinky, semínka, škvarky…
POSTUP:
1. Do zamíchané směsi nalijeme 1,5 hrnku vody (přiměřeně, raději hustší, líp se s ním pak dál pracuje).
2. Vznikne nevzhledné těsto, přikryjeme utěrkou, které necháme odležet na 8 až 12 hodin.
3. Těsto vyndáme na pomoučený vál a gumovou stěrkou nebo pomoučenýma rukama roztaháme na placku cca 2-4cm tlustou.
4. Necháme 15min odpočívat.
5. Těsto přeložíme na třetiny „zvrchu a zespodu“ a na třetiny „zleva a zprava“.
6. Necháme 30min zakryté utěrkou odpočívat.
7. Poté ještě dalších 30min, ale to už si zapneme troubu na 230°C a tu druhou půlhodinu v ní necháme nahřát pekáč s pokličkou.
8. Přendáme do horkého pekáčku. Můžeme zase nahoru něčím posypat.
9. Pečeme 30min při 230°C. Pak sundáme pokličku a pečeme ještě dalších 15min.
Kam dál?