Kuskus 3x jinak
Ostatní
17. dubna 2015 17:40
/
redakce
📷
1 fotografie v galerii
Kuskus se hodí pro přípravu rychlých jídel. Jeho největší výhodou je, že se nemusí vůbec vařit. / Wikimedia Commons/Lablascovegmenu
Kuskus (Couscous) je marocké lidové jídlo. Kuskus je tvrdozrnná pšenice zpracovaná do drobných kuliček, nejčastěji se vyrábí z bílé pšenice zbavené obalových vrstev, takže přichází o řadu vitaminů, minerálů a o vlákninu. Proto je lepší celozrnný kuskus, který si všechny tyto prvky zachovává, navíc pokud ho koupíte v bio kvalitě, uděláte pro zdraví to nejlepší.
Celozrnný kuskus
Ingredience:
75 g celozrnného kuskusu
2 lžíce olivového oleje
sůl a čerstvě mletý černý pepř
500 g máslové dýně, oloupané, nakrájené na kostky
1 červená cibule, nahrubo krájená
1 červená paprika, očištěná od semínek, krájená
1 cuketa, krájená na kostky
1 stroužek česneku, krájený na jemné plátky
6 velkých vajec, nejlépe v bio kvalitě
3 lžíce sekané čerstvé petrželky
Příprava
Rozehřejte troubu na 200°C / horkovzdušnou na 180°C / plynovou na stupeň 5 až 6. V konvici/hrnci přiveďte k varu vodu, množství podle návodu na přípravu kuskusu.
Kuskus, dostatek soli a pepře nasypte do větší mísy a zakápněte 1 lžíci oleje. Poté zalijte vřelou vodou, dobře promíchejte a přikryjte poklicí nebo talířem. Nechte 10 minut stát, během té doby se voda do kuskusu vstřebá.
Zbytek oleje rozpalte ve velké pánvi, přidejte pokrájenou dýni, cibuli a papriku a asi 10 minut restujte. Přimíchejte cuketu a plátky česneku a restujte dalších 10 minut, nebo dokud všechna zelenina nezměkne a nezačne po okrajích lehce hnědnout.
Ušlehejte vejce s kořením, nalijte do pekáčku/pánve a dejte do trouby. Pečte 15 minut, až vejce začnou tuhnout, vyběhnou a zezlátnou.
Vytáhněte pekáček/pánev z trouby, vejce smíchejte se zeleninou a vejce roztrhejte. Přidejte kuskus a petrželku a znovu dobře promíchejte. Okořeňte podle chuti. Podávejte teplé nebo studené.
Kuskus s rajčaty a jogurtem
Ingredience
1 kg rajčat
1/4 celeru
petržel
2 cibule
olivový olej
sůl
2 lžíce rozinek
350 ml vývaru
250 g kuskusu
pepř, římský kmín
2 lžíce sekané petrželky
3 vejce
200 g zakysané smetany
300 g jogurtu
lžíci sekaného koriandru
2 lžíce citronové šťávy
Příprava:
Celer a petržel oloupete, pokrájíte na kostičky, cibuli posekáte. Na oleji zpěníte cibuli, přidáte zeleninu, rozinky, osmahnete, přilijete vývar a uvedete do varu. Vmícháte kuskus, osolíte, opepříte a okořeníte kmínem, pak odstavíte z plotny a kuskus necháte bobtnat 10 minut. Mezitím spaříte a oloupete 500 g rajčat, rozčtvrtíte, zbavíte semen, nakrájíte na kostky a s petrželkou vmícháme do kuskusu. Žloutky smícháte se smetanou, bílky ušleháte dotuha a obojí vmícháte do kuskusu. Kuskus naplníte do vymazané zapékací formy, zbylými pokrájenými rajčaty kuskus obložíte a vše zapečete v troubě předehřáté na 180°C asi 45 minut. Smícháte jogurt, koriandr, citron, sůl a pepř a omáčku podáváte zvlášť.
Kuskus s kozím sýrem
Ingredience:
400g kuskusu
12 cherry rajčátek
čerstvá bazalka
polévkové koření
sůl, pepř, olivový olej
150 měkkého kozího sýru
Příprava:
Kuskus vložte do mísy a zalijte vařící vodou v poměru 1:2. Jemně pročechrejte vidličkou a nechejte 10 minut odpočinout pod pokličkou.Pak ho smícháte s posekanými rajčátky, s nakrájenou bazalkou, kořením, olivovým olejem a sýrem. Směsí vyplníte zapékací formu a necháte v troubě půl hodiny zapéct na 200 stupňů.
Celozrnný kuskus
Ingredience:
75 g celozrnného kuskusu
2 lžíce olivového oleje
sůl a čerstvě mletý černý pepř
500 g máslové dýně, oloupané, nakrájené na kostky
1 červená cibule, nahrubo krájená
1 červená paprika, očištěná od semínek, krájená
1 cuketa, krájená na kostky
1 stroužek česneku, krájený na jemné plátky
6 velkých vajec, nejlépe v bio kvalitě
3 lžíce sekané čerstvé petrželky
Příprava
Rozehřejte troubu na 200°C / horkovzdušnou na 180°C / plynovou na stupeň 5 až 6. V konvici/hrnci přiveďte k varu vodu, množství podle návodu na přípravu kuskusu.
Kuskus, dostatek soli a pepře nasypte do větší mísy a zakápněte 1 lžíci oleje. Poté zalijte vřelou vodou, dobře promíchejte a přikryjte poklicí nebo talířem. Nechte 10 minut stát, během té doby se voda do kuskusu vstřebá.
Zbytek oleje rozpalte ve velké pánvi, přidejte pokrájenou dýni, cibuli a papriku a asi 10 minut restujte. Přimíchejte cuketu a plátky česneku a restujte dalších 10 minut, nebo dokud všechna zelenina nezměkne a nezačne po okrajích lehce hnědnout.
Ušlehejte vejce s kořením, nalijte do pekáčku/pánve a dejte do trouby. Pečte 15 minut, až vejce začnou tuhnout, vyběhnou a zezlátnou.
Vytáhněte pekáček/pánev z trouby, vejce smíchejte se zeleninou a vejce roztrhejte. Přidejte kuskus a petrželku a znovu dobře promíchejte. Okořeňte podle chuti. Podávejte teplé nebo studené.
Kuskus s rajčaty a jogurtem
Ingredience
1 kg rajčat
1/4 celeru
petržel
2 cibule
olivový olej
sůl
2 lžíce rozinek
350 ml vývaru
250 g kuskusu
pepř, římský kmín
2 lžíce sekané petrželky
3 vejce
200 g zakysané smetany
300 g jogurtu
lžíci sekaného koriandru
2 lžíce citronové šťávy
Příprava:
Celer a petržel oloupete, pokrájíte na kostičky, cibuli posekáte. Na oleji zpěníte cibuli, přidáte zeleninu, rozinky, osmahnete, přilijete vývar a uvedete do varu. Vmícháte kuskus, osolíte, opepříte a okořeníte kmínem, pak odstavíte z plotny a kuskus necháte bobtnat 10 minut. Mezitím spaříte a oloupete 500 g rajčat, rozčtvrtíte, zbavíte semen, nakrájíte na kostky a s petrželkou vmícháme do kuskusu. Žloutky smícháte se smetanou, bílky ušleháte dotuha a obojí vmícháte do kuskusu. Kuskus naplníte do vymazané zapékací formy, zbylými pokrájenými rajčaty kuskus obložíte a vše zapečete v troubě předehřáté na 180°C asi 45 minut. Smícháte jogurt, koriandr, citron, sůl a pepř a omáčku podáváte zvlášť.
Kuskus s kozím sýrem
Ingredience:
400g kuskusu
12 cherry rajčátek
čerstvá bazalka
polévkové koření
sůl, pepř, olivový olej
150 měkkého kozího sýru
Příprava:
Kuskus vložte do mísy a zalijte vařící vodou v poměru 1:2. Jemně pročechrejte vidličkou a nechejte 10 minut odpočinout pod pokličkou.Pak ho smícháte s posekanými rajčátky, s nakrájenou bazalkou, kořením, olivovým olejem a sýrem. Směsí vyplníte zapékací formu a necháte v troubě půl hodiny zapéct na 200 stupňů.
Kam dál?