Jak můžete prakticky využít slupky z ovoce a zeleniny
Při pravidelné konzumaci ovoce a zeleniny se vám doma hromadí slupky a odřezky. Nevyhazujte je. Budou se vám hodit zejména slupky z jablek, citronů, avokád či brambor. Pomohou vám třeba v boji proti vodnímu kameni.
Citron
Máte doma velmi tvrdou vodu? To poznáte podle toho, že se vám v rychlovarné konvici či na vodovodní baterii neustále tvoří vodní kámen. Pokud nemáte zrovna po ruce ocet, bude se vám hodit i citronová kůra.
Rychlovarnou konvici zbavíte vodního kamene tak, že do ní vhodíte nakrájené plátky kůry z citronu. Přidejte do ní trochu vody, kterou přiveďte do varu. Nakonec vyndejte citronovou kůru a konvici opláchněte vodou. Vodní kámen by měl být pryč. Pokud tam ještě nějaké zbytky zůstaly, proces s citronovou kůrou opakujte ještě jednou.
Avokádo
Avokádo je považováno za jedno z nejzdravějších ovocí. Obsahuje velké množství vitaminů a minerálů, které působí blahodárně na lidský organismus. Nejde sice o nejlevnější ovoce, ale stojí za to. Kromě jeho dužiny můžete využít i jeho slupku.
Ze slupky si můžete udělat hydratační masku plnou vitaminů, která účinně bojuje proti vráskám a dokonce vybělí i pigmentové skvrny. Slupkou z avokáda si jemně potřete obličej a nechte působit zhruba patnáct minut. Následně si pokožku opláchněte.
Jablka
Ze slupek z jablka si můžete připravit čaj. Jablka oloupejte a slupky nechte důkladně vysušit. Nakonec si je stačí už jen vhodit do hrnku a zalít horkou vodou. Pro čaj ze slupek se hodí spíše bio jablka, která nebyla vypěstována za pomocí chemie.
Brambory
Brambory můžete jíst i se slupkou, obsahují totiž velké množství vitaminů. Zjistěte, proč je nakonec lepší brambory neloupat. Pokud vás však ani tyto důvody nepřesvědčí a loupat brambory budete i nadále, z jejich slupek si můžete udělat chipsy. Nemusíte se bát, že by byly obtížné na přípravu.
Nejprve si nachystejte misku s vodou. Do ní dejte několik kostek ledu a slupky od brambor. Zhruba hodinu počkejte a pak slupky osušte. Hoďte je na pánev a osmažte tak, aby byly křupavé.