Jak můžete prakticky využít slupky z ovoce a zeleniny

 Ostatní 
17. února 2020 10:18 / Eva Vogelová
  0
📷
6 fotografií v galerii
Citronová kůra vám pomůže odstranit vodní kámen  Pexels
Snažíte se jíst zdravě a konzumujete často ovoce a zeleninu? V tom případě máte jistě velké množství slupek. Nejspíš by vás ani nenapadlo, že je můžete využít v domácnosti různými způsoby. Zbytečně je nevyhazujte a zjistěte, jak je můžete zužitkovat.

Při pravidelné konzumaci ovoce a zeleniny se vám doma hromadí slupky a odřezky. Nevyhazujte je. Budou se vám hodit zejména slupky z jablek, citronů, avokád či brambor. Pomohou vám třeba v boji proti vodnímu kameni.

Citron

Máte doma velmi tvrdou vodu? To poznáte podle toho, že se vám v rychlovarné konvici či na vodovodní baterii neustále tvoří vodní kámen. Pokud nemáte zrovna po ruce ocet, bude se vám hodit i citronová kůra.

Rychlovarnou konvici zbavíte vodního kamene tak, že do ní vhodíte nakrájené plátky kůry z citronu. Přidejte do ní trochu vody, kterou přiveďte do varu. Nakonec vyndejte citronovou kůru a konvici opláchněte vodou. Vodní kámen by měl být pryč. Pokud tam ještě nějaké zbytky zůstaly, proces s citronovou kůrou opakujte ještě jednou.

Avokádo

Avokádo je považováno za jedno z nejzdravějších ovocí. Obsahuje velké množství vitaminů a minerálů, které působí blahodárně na lidský organismus. Nejde sice o nejlevnější ovoce, ale stojí za to. Kromě jeho dužiny můžete využít i jeho slupku.

Ze slupky si můžete udělat hydratační masku plnou vitaminů, která účinně bojuje proti vráskám a dokonce vybělí i pigmentové skvrny. Slupkou z avokáda si jemně potřete obličej a nechte působit zhruba patnáct minut. Následně si pokožku opláchněte.

Jablka

Ze slupek z jablka si můžete připravit čaj. Jablka oloupejte a slupky nechte důkladně vysušit. Nakonec si je stačí už jen vhodit do hrnku a zalít horkou vodou. Pro čaj ze slupek se hodí spíše bio jablka, která nebyla vypěstována za pomocí chemie.

Brambory

Brambory můžete jíst i se slupkou, obsahují totiž velké množství vitaminů. Zjistěte, proč je nakonec lepší brambory neloupat. Pokud vás však ani tyto důvody nepřesvědčí a loupat brambory budete i nadále, z jejich slupek si můžete udělat chipsy. Nemusíte se bát, že by byly obtížné na přípravu.

Nejprve si nachystejte misku s vodou. Do ní dejte několik kostek ledu a slupky od brambor. Zhruba hodinu počkejte a pak slupky osušte. Hoďte je na pánev a osmažte tak, aby byly křupavé.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve