Jak se dobře postarat o boty. Ke každému materiálu je potřeba přistupovat jinak

 Ostatní 
07. února 2020 17:28 / Bronislava Silná
  0
📷
4 fotografie v galerii
O každé boty je třeba se dobře starat Pixabay
Investice do obuvi nebývá malá. Jak se postarat o boty, aby vám dlouho vydržely? Máme dobré tipy.

Na trhu je celá řada obuvi z různých materiálů. Vedle kůže najdeme i její napodobeniny a také nejrůznější textilní materiály. Ke každému materiálu je třeba přistupovat jinak, ale některé zásady jsou společné.

Preventivní opatření

Bez ohledu na druh obuvi platí, že žádná nemá ráda vlhko a je vhodné ji před vodou chránit. Toho se nejlépe dosáhne pomocí důkladné impregnace, která se v dnešní době provádí především pomocí sprejů s impregnačním olejem. Většina lidí sice boty ošetří jako nové, ale jen nemnozí jim věnují pozornost i po určité době užívání. Přitom právě pravidelné opakování nástřiku impregnačním sprejem je jednou ze zásadních pomocí, která vaše boty udrží v pořádku. Obecně se dá říci, že je třeba impregnaci každé dva týdny obnovovat. U bot, které ošetřujete ještě jinak, například lakované boty, které ošetřujete krémem, můžete interval impregnace protáhnout i na šest týdnů.

Vložky do bot

Samostatnou poznámku si zaslouží vložky do bot, které nejsou rozhodně žádným zbytečným luxusem. Umožní díky výměně uchovat vaše boty v perfektním stavu. Jako první dojde totiž k poškození boty uvnitř. Někteří používají vložky do bot jako prodloužení životnosti obuvi, ale lepší je vložit je do nových bot. Vedle snazší výměny a sušení tak zajistíte, že i u osob, kterým se nadměrně potí nohy, nebudou boty zbytečně zapáchat. Vedle toho si můžete pořídit pochopitelně vložky ortopedické a tím kompenzovat některé vady klenby a držení těla. To by ale bylo na jiné povídání.

Jak na vlhkost

Pokud už se boty promáčí a zůstanou mokré, je dobré je vhodným způsobem vysušit. Některé sušičky mají přímo program na sušení bot. Jestliže takovou možnost nemáte, dejte boty do teplé místnosti, ideálně poblíž ústředního topení nebo jiného mírného zdroje tepla. Rozhodně se vyvarujte sušení v příliš velkém žáru. Boty byste tím mohli poškodit. Jestliže jsou boty vlhké uvnitř, vyložte je zmačkaným novinovým papírem. Po určité době můžete papír vyměnit, abyste urychlili proces vysoušení.

Jak na solné mapy

Pokud chodíme v botách v zimě, nevyhneme se kontaktu s posypovou solí. Ta zanechává na některých typech bot nevzhledné bílé mapy. Je dobré je okamžitě po příchodu z venkovního prostředí otřít hadříkem napuštěným mýdlovou vodou. Jestliže to nepomůže, smíchejte tři díly octa a díl vody a do této směsi namočte hadřík. Otřete a následně vysušte. Mapy by měly spolehlivě zmizet. Více o využití octa v domácnosti najdete zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod