Domácí paštika z kuřecích jater
Ostatní
08. února 2016 22:28
/
redakce
📷
1 fotografie v galerii
Výhodou domácí paštiky je, že v ní nenajdete žádné konzervanty, "éčka" nebo třeba zvýrazňovače chutě. / Internet
Děsí vás, jaké různé přídatné látky se v poslední době často nalézají v paštikách z obchodů? Řekněte dost, a připravte si tuto luxusní pochoutku sami doma.
Paštik je nekonečně druhů, z pečených i syrových jater, s masem i bez,“ říká Roman Paulus, šéfkuchař. Sám paštiky pracovně dělí na „hutnější ve formičce“ a „mazací ze skla“ – a jestli je v té či oné kus masa, nebo jsou čistě z jater, už je podle něj hlavně věcí chuti.
My jsme si pro vás připravili recept na domácí paštiku z kuřecích jater:
Ingredience
Kuřecí játra 500 g
Máslo 150 g
Česnek 2 stroužek
Cibule menší 1 ks
Tymián 2 snítka
Koření pěti vůní 1 špetka
Sůl 1 lžička
Pepř celý 2 špetka
Smetana 2 lžíce
Červená paprika 2 špetka
Rozmarýn (trochu do paštiky - zbytek použijete na ozdobu) 1 svazek
Postup
Játra očistíte a odblaníte. Na pánvi osmahnete cibulku, česnek, bylinky a koření. Necháte chvilinku provonět. Přidáte játra - osmahnete do hněda (při zmáčknutí musí zůstat pružná). Směs dáte do kuchyňského robotu a promixujete na pastu. Přidáte máslo, smetanu, dosolíte a znovu promixujete. Paštiku přepasírujete přes síto, aby byla hladká. Rozdělíte do mističek, uhladíte. Rozpustíte si 50 g másla a paštiku tím zalijete. Pro ozdobu přidáte snítku tymiánu nebo rozmarýn - čerstvý! Dáte do ledničky ztuhnout. Podáváte s pečivem!
Paštik je nekonečně druhů, z pečených i syrových jater, s masem i bez,“ říká Roman Paulus, šéfkuchař. Sám paštiky pracovně dělí na „hutnější ve formičce“ a „mazací ze skla“ – a jestli je v té či oné kus masa, nebo jsou čistě z jater, už je podle něj hlavně věcí chuti.
My jsme si pro vás připravili recept na domácí paštiku z kuřecích jater:
Ingredience
Kuřecí játra 500 g
Máslo 150 g
Česnek 2 stroužek
Cibule menší 1 ks
Tymián 2 snítka
Koření pěti vůní 1 špetka
Sůl 1 lžička
Pepř celý 2 špetka
Smetana 2 lžíce
Červená paprika 2 špetka
Rozmarýn (trochu do paštiky - zbytek použijete na ozdobu) 1 svazek
Postup
Játra očistíte a odblaníte. Na pánvi osmahnete cibulku, česnek, bylinky a koření. Necháte chvilinku provonět. Přidáte játra - osmahnete do hněda (při zmáčknutí musí zůstat pružná). Směs dáte do kuchyňského robotu a promixujete na pastu. Přidáte máslo, smetanu, dosolíte a znovu promixujete. Paštiku přepasírujete přes síto, aby byla hladká. Rozdělíte do mističek, uhladíte. Rozpustíte si 50 g másla a paštiku tím zalijete. Pro ozdobu přidáte snítku tymiánu nebo rozmarýn - čerstvý! Dáte do ledničky ztuhnout. Podáváte s pečivem!
Kam dál?