Cyklistická helma dokáže zachránit život. Vybrat si tu správnou ale může být oříšek

 Ostatní 
11. dubna 2018 07:48 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Každý cyklista by měl myslet především na bezpečí Shutterstock
Začátek jara je zároveň začátkem cyklistické sezony. Lidé by při jízdě na kole měli dbát na svou bezpečnost a zásadně jezdit s helmou na hlavě. Ta totiž může při případné kolizi zachránit i život. Jenže vybrat si tu správnou není tak snadné, jak se může zdát.

Většinu vážných poranění na kole představují právě úrazy hlavy. Cyklistická přilba dokáže snížit toto riziko až o 80 %. Mít ji na hlavě se tak opravdu vyplatí. Helma by měla být nedílnou součástí každého cyklisty, ať už závodníka, rekreačního či svátečního jezdce.

Podle platných legislativních předpisů musí cyklistickou helmu používat každý cyklista mladší 18 let. Dospělí sice povinnost používat cyklistickou helmu nemají, ale rozhodně by ji měli mít ve vlastním zájmu. Podle statistik totiž ve státech Evropské unie dojde každoročně při cyklistice k přibližně 600 000 poraněním hlavy. O tom, jak správně vybrat dětské kolo, jsme psali zde.

Kategorie cyklistických helem

Není helma jako helma.  Kromě toho, že jsou dětské, dámské a pánské, existují nejen různé typy kol, ale i různé typy cyklistických helem. Lze je rozdělit na tyto kategorie:

Silniční helmy

Jde o helmy primárně určené pro cyklistiku na silničních nebo krosových kolech. Dají se používat i na kolech horských, konstrukčně je u nich snaha o co nejnižší váhu a co nejlepší odvětrání.

MTB helmy

Tato kategorie se oproti silničním helmám liší prakticky pouze přítomností štítku proti slunci a někdy robustnější konstrukcí, případně tvarem který více kryje týl hlavy. Také u těchto helem je snaha o co nejlepší odvětrání a co nejlepší poměr hmotnosti a odolnosti. MTB helmy jsou použitelné jak v terénu, tak i na silnici. 

BMX helmy

Tyto helmy vynikají specifickým designem, lahodícím fanouškům skate subkultury. Kvůli vzhledu je někdy potlačeno odvětrání, tyto helmy jsou kromě cyklistiky použitelné i na bruslení nebo skateboarding.

Integrální helmy na sjezd a freeride

Vizuálně se podobají helmám na motocykl, poskytují maximum ochrany při sjezdech v náročném terénu. Konstrukce je uzpůsobena pro co nejvyšší bezpečnost, helma je hodně robustní, ochraňuje i čelist jezdce a hlavu z boku a v týlu, většinou ji není možné dobře odvětrat a její váha je oproti předchozím kategoriím také vyšší. Sjezdové integrální helmy jsou použitelné prakticky jen na sjezd a freeride.

Ostatní speciální helmy

Jde například o aerodynamické helmy s protáhlou zadní částí. Používají se třeba na časovky nebo triatlon.

Jak vybrat cyklistickou helmu

Pokud vybíráte novou cyklistickou helmu, zkuste se zaměřit na těchto 6 bodů:

  • Na prvním místě je správná velikost. Helma musí dobře sedět, nesmí nikde tlačit, nebo vám být volná. 
  • Důležitá je i kategorie helmy. Rozmyslete si, kde a jak budete jezdit, podle toho volte vhodnou kategorii helmy. Není úplně ideální vyrazit například do bikeparku na sjezdovou trať s lehkou silničářskou helmou. 
  • Odvětrání helmy - kvalitní odvětrání helmy je jedna z věcí, kterou opravdu oceníte. Špatně odvětraná přilba může při jízdě za letních dnů vést k přehřátí.
  • Nekupujte nikdy helmu, která není vybavena příslušnými bezpečnostními certifikáty, byť by cena takové helmy byla sebelákavější. Všechny cyklistické přilby prodávané v České republice musí splnit normu ČSN EN 1078.
  • Kvalitní konstrukce napomůže zvýšit pevnost helmy za současného snížení váhy. Vybavení kvalitní helmy může zahrnovat například stavitelný štítek, lepčí polstrování či integrovanou blikačku.
  • Neméně důležitá je také váha helmy. Lehčí helma je vždy lepší, ale nízká váha nesmí být na úkor bezpečnosti. Kvalitní lehké helmy mají proto konstrukci vyztuženou třeba kevlarem nebo karbonem.

Konstrukce helmy

Cyklistické helmy jsou vyráběny takzvanou in-mold technologií, tedy vstřikováním expandované polystyrenové pěny do tvrdé plastové skořepiny. Za účelem snížení hmotnosti při současném zachování pevnosti helem používají někteří výrobci kombinaci dvou druhů polystyrenové pěny s různou hustotou (např. Dual Density System).
 
Ještě kvalitnější (co se týče pevnosti a nízké hmotnosti) jsou helmy, které jsou uvnitř polystyrenu vyztuženy pleteninou z různých materiálů. Jedná se zejména o v poslední době populární karbon, hliník nebo kevlar. Některé firmy upřednostňují kevlarovou ručně pletenou výztuhu, jiné používají nylonovou výztuhu a další pro změnu vyztužují své špičkové přilby karbonovou kostrou.

Ochrana mozku

Vědci dokázali, že největší nebezpečí, které hrozí hlavě během pádu při jízdě na kole, nepředstavuje samotný náraz hlavy do země, ale následně vzniklé rotační síly, působící na mozek. Proto se někteří výrobci zaměřili na vývoj řešení, které by tyto síly eliminovalo. Zatím se v tomto směru etabloval systém MIPS.

Tento systém využívá k pohlcení devastujících rotačních sil kluznou vložku mezi dvěma vrstvami skořepiny helmy, které se při pádu vůči sobě pootočí. Díky tomu rotační síly už nejsou přenášeny dále na mozek.

Nový materiál Koroyd

Koroyd je speciální materiál tvořený množstvím polymerových  trubiček šestiúhelníkového průřezu, svařených k sobě. Tento materiál, užívaný u některých modelů cyklistických helem, vykazuje jedinečnou schopnost plynule pohlcovat energii nárazu. Testy ukázaly, že Koroyd zbrzdí až o 35 % více energie nárazu než v helmách běžně používaný extrudovaný polystyren (EPS) stejné tloušťky.

Jak helmu nosit

Aby helma správně plnila svou ochrannou funkci, musí být na hlavě umístěna ve správné – tedy přibližně vodorovné pozici.
 
Přední část helmy by měla zasahovat asi doprostřed čela. Při nošení musí být zapnutý podbradní řemínek, za nějž by měly jít zastrčit maximálně dva prsty.
 
Helma musí být rovněž dotažena tak, aby se na hlavě nehýbala.

Při nákupu cyklistické helmy věnujte pozornost také systému zapínání. Pásky by neměly přijít do kontaktu s ušima, protože při delší vyjížďce by vás mohly začít dřít. Kvalitní helmy mají možnost přizpůsobení prostoru kolem uší i nastavení délky podbradního řemínku.

Antibakteriální výstelky

Pro snazší udržování hygieny je praktické, pokud má helma vyjímatelnou vnitřní výstelku. Ta většinou bývá k helmě připevněna suchým zipem a lze ji jednoduše vyjmout a vyprat.

Kvalitní helmy mají tuto výstelku vyrobenou z antibakteriálního materiálu X-static, který obsahuje ionty stříbra, takže ničí bakterie a zamezuje tvorbě zápachu.

Design hraje roli

Design by neměl být hlavním faktorem, podle nějž helmu vybíráte, ale i k němu je dobré přihlédnout. Černé a tmavé helmy samozřejmě více pohlcují sluneční záření a bude v nich větší teplo, pestré a světlé helmy jsou lépe viditelné. Výrobci samozřejmě design přizpůsobují různým cílovým skupinám zákazníků, vzhledově se liší zejména helmy pánské, dámské a dětské.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47