Zazimování levandule. Pozor si dejte hlavně na stonky

 Zahrada 
17. října 2021 09:30 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Levandule je oblíbená pro své zklidňující a antiseptické účinky Pixabay
I když levandule patří k teplomilným rostlinám, může přezimovat i venku. Stačí jen vědět, jak ji před mrazy ochránit.

Poslední střih

Rostlinu byste měli před zazimováním sestřihnout. Nejde o žádný dramatický zásah. Důležité je, abyste odstranili poslední zbytky květenství, případně konce větviček. Tyto zbytky dejte ideálně do kompostu. Velice mu to prospěje. Důvody jsme psali zde. Nezasahujte do dřevnaté části levandule, tím byste ji odsoudili k záhubě. Naopak na jaře je potřeba odstranit až 4/5 keříku, aby nedošlo k proschnutí. Levandule pak sama obrazí. 

Chraňte stonek 

Pokud pěstujete levanduli v záhonu, postačí, pokud přikryjete stonek. K tomu vám postačí bílá netkaná textilie, která je prodyšná a propouští dostatek světla. Stejně tak k ní můžete přihrnout  zeminu a přikrýt chvojím nebo můžete využít slámu. Naopak se vyhněte listí, nebo posekané trávě, která zadržuje vlhkost a mohla by být zdrojem plísní. 

Pěstujete-li levanduli v květináči, můžete ji zazimovat několika různými způsoby. Jestliže chcete květináč ponechat na zahradě nebo terase, je potřeba jej obalit například slámou či jiným materiálem (bublinková fólie, polystyren), který vytvoří tepelnou izolaci a ochrání kořeny před zmrznutím. Je však potřeba květináč dát na takové místo, kde bude chráněn před větrem. Další možností je zasadit levanduli i s květináčem do půdy, kde bude dostatečně chráněna před mrazem. Poslední možnost je přenést květináč do interiéru. Ideální je prostor, kde je dostatek světla – například veranda, zasklená lodžie nebo nevytápěná chodba. Tedy prostory, kde se teplota drží maximálně kolem 15 °C.

Zdroj: terrebleu.ca, gardenerreport.com.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve