Jak najít co nejvíce hub. Tipy i pro začínající houbaře
Houby potřebují pro svůj růst specifické podmínky. Obecně jim ale prospívá vysoká relativní vlhkost vzduchu, vhodná teplota, dostatek vláhy a minimální výkyvy teplot. Ale i to není ještě zdaleka vše, co potřebujete vědět.
Kdy vyrážet s košíkem
Houbám se nejvíce daří, když jsou výkyvy teplot a vlhkosti minimální. Určitě nemá smysl vyrážet do lesa hned po dešti. Hřiby potřebují zpravidla 8 až 12 dní, než se objeví. Pokud ale předtím dlouho nepršelo, může se tato doba protáhnout až na čtyři týdny.
Hledejte v okolí stromů
Pamatujte si, že spousta hub je mykorhizních. A to znamená, že žijí v symbióze s kořeny stromů a navzájem si předávají živiny a vláhu. Proto, jakmile vyrazíte do lesa, soustřeďte své hledačské schopnosti právě do okolí stromů. Každý druh hříbku má však rád odlišné stromy.
Kam na hřiby
Napřiklad hřibu dubovému, hřibu koloději či suchohřibu plstnatému se nejvíce daří pod duby. Takový hřib smrkový, hřib borový, suchohřib hnědý nebo hřib strakoš má rád zase společnost jehličnanů. Některé druhy hřibů, jako je hřib kovář nebo suchohřib žlutomasý, naleznete jak pod jehličnany, tak pod listnatými stromy. Na klouzka sličného zase narazíte jenom pod modřínem. V borovicových lesích jsou běžné suchohřiby, ale například i hřib borový.
Kozáky a křemenáče
Oba druhy hřibů patří mezi chuťové delikatesy. Chcete-li si na nich pochutnat i letos, vyrazte do míst, kde rostou břízy a osiky.
Bedly
Kdo by nemiloval řízky z bedel. Dokonce si je zamilují i zarytí odpůrci hub. Na tuto delikatesu vyrazte do prosvětlených lesů. A nemusíte chodit ani hluboko do lesa, protože bedlám vysokým se nejvíce daří zejména na okrajích lesů. Občas také nahlédněte do křovin, kde může být nejedna bedlička schovaná. Pozor však, ať si bedlu nezaměníte s její sesterskou příbuznou bedlou červenou. Jde o jedovatý druh. O tom, jak jej poznat, jsme psali zde.
Holubinky a ryzce
Na holubinku či ryzce můžete narazit prakticky v každém lese, ať už v listnatých nebo jehličnatých. Velmi oblíbená je holubinka mandlová, nazelenalá či odbarvená, z ryzců pak ryzec pravý a syrovinka. Ovšem ne každá holubinka je jedlá. Naštěstí existuje jednoduché řešení. Jestliže houbu ochutnáte a bude pálit, jedlá není. Ty, které nepálí, naopak jedlé jsou. Také je dobré si pamatovat, že jásavě červené druhy se k jídlu nehodí. Temně červené ano. Každopádně je určitě vhodné na ně vyrazit s opravdu zkušeným houbařem, který se v nich vyzná.
Lišky
Lišky obecné patří mezi kulinářsky oblíbené houby, které snadno poznají i děti – mají nažloutlou dužninu a typickou příjemnou houbovou vůni. Narazit na ně můžete v jehličnatých i listnatých lesích u stromů, které jsou vystaveny dlouhým zimám. V některých lokalitách je také najdete v bukových lesích. Hledejte trsy mechu a pravděpodobně najdete i lišky.
V partnerství
Houby vyrůstají z podhoubí, které není oku viditelné. Ale jde o spleť tenkých vlákýnek, z nichž vyrůstají plodnice. Proto platí, že tam, kde jste již jednou našli houbu, můžete být po čase opět úspěšní. Určitě je tedy dobré si zapamatovat pár oblíbených míst, případně si je zanést do mapy.