Návod, jak sušit a skladovat bylinky, aby vám vydržely dlouho čerstvé a neztrácely chuť a aroma

 Ostatní 
03. srpna 2021 11:00 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Sklizeň bylinek je opravdovým zážitkem  Pixabay
Bylinky pro svou vůni a dochucovací schopnosti najdou uplatnění v kuchyni každého gurmána. Bylinky můžete využít při zdravotních obtížích, při výrobě domácí kosmetiky. Bylinky mají různé nároky na skladování.

Dobromysl, tymián, rozmarýn, majoránka, šalvěj, získají intenzivnější aroma, pokud je usušíte. Opakem je meduňka, máta, bazalka, které vůni sušením ztratí. Po odtržení zbavte bylinky listů a větviček a zkontrolujte spodní stranu listu, na které se usazují larvy. Pro přenos bylinek ze zahrádky domů použijte papírové nebo látkové sáčky, protože v igelitových by se bylinky mohly zapařit. Bylinky můžete zamrazit, usušit, aby vám dlouho vydržely. 

Sušení bylinek

Bylinky můžete sušit venku ve stínu nebo uvnitř doma na stole. Rozložte je na papír nebo plátno, které pohltí přebytečnou vlhkost. Sušením na tmavém místě docílíte tmavší barvy listů bylinek. Pro rovnoměrné usušení rostlinky denně obracejte. Správně usušené bylinky poznáte podle toho, že budou šustit a budou se odlamovat stonky. Dalším způsobem sušení je svázání bylinek do svazků, které následně zavěsíte. Pokud chcete sušení urychlit, poslouží vám trouba nebo sušička. Délka sušení závisí na obsahu vody v bylinkách a jejich druhu.

Skladování

Usušené léčivky skladujte podle druhu v papírových sáčcích a ty uzavřete do sklenic. Ideální nádobou jsou čisté vzduchotěsné sklenice, díky kterým bylinky nepřijmou žádný pach z okolí. Sklenice umístěte na tmavé a suché místo se stálou teplotou a bylinky vám vydrží až dva roky.

Zmrazení bylinek

Zmrazení bylinek můžete provádět na sucho nebo ve vodě. Ideální rostlinou na zamrazení je bazalka nebo můžete mrazit kopr, pažitku, petrželku a mátu. Výhodou zamrazování bylinek je i to, že si můžete připravit i voňavou směs do polévek. Na mrazení ve vodě využijte tvořítka na led. Bylinky omyjte, nasekejte a vložte do tvořítka. Zalijte je vodou a uložte do mrazáku. Přibližně po dvou dnech je můžete použít. Čerstvé bylinky opláchněte, otřete utěrkou a po malých svazcích je na sucho vložte do mrazicích sáčků a uložte do mrazáku. Můžete si vytáhnout jen takové množství, které budete potřebovat. Bylinky nesmíte opakovaně rozmrazovat a zmrazovat, protože ztrácí jak aroma, tak i chuť.

Uskladnění v lednici

Pokud milujete chuť čerstvých bylinek, ponořte stonky do skleničky s malým množstvím vody a umístěte ju do ledničky. Vodu denně vyměňujte a ustřihávejte stonky, které by začaly uhnívat. Tím prodloužíte čerstvost bylinek na celý týden. Pokud nemáte dostatek místa v lednici, zabalte bylinky do navlhčené papírové utěrky, balíčky s bylinkami naskládejte na sebe, v lednici vydrží  1 až 2 týdny. Dále čtěte: Pokud sklízíte bylinky a máte jich dost, vyrobte dětem výborná lízátka.

Zdroj: eta.cz, botanic.cz.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Celulitida trápí ženy bez ohledu na věk i postavu. Tělu je potřeba dodávat živiny, které jsou účinné...

Dům a zahrada

Proč nejsou kočky tak věrné jako psi? Psi potřebují lásku, kočky jistoty