Jak zasadit fíkus a správně se o něj starat

 Ostatní 
12. srpna 2021 17:52 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Fíkus patří mezi nejznámější bonsaje Depositphotos
Fíkus je nenáročná rostlina na pěstování a vyhovují mu i podmínky panelákového bytu, protože je odolný vůči suchému vzduchu. Pochází z Indie nebo Afriky. Pokud nechcete, aby se vám rozrostl v několikametrový strom, musíte pravidelně odstraňovat vrcholové výhonky.

Rostliny mohou mít rozličný tvar a barvu listů, což umožňuje jejich využití jako pozadí pro jiné květiny. Fíkus odstraňuje z ovzduší chemikálie, zejména formaldehyd, který je nejčastější škodlivinou v místnostech uvolňující se z některých materiálů, z nichž je vyroben nábytek. 

Co fíkus nesnáší

Rostliny potřebují hodně rozptýleného světla. Při jeho nedostatku vám začnou listy opadávat a panašované listy budou ztrácet svou pěknou kresbu. Nesnáší přímé slunce, které mu spaluje listy. Další věcí, kterou fíkus nesnáší, je přemokření zeminy, na to rostlina reaguje žloutnutím a opadáváním listů. Fíkus nesnáší změnu stanoviště, teploty a vlhkosti. Ani opačný extrém, suchý kořenový bal, nedělá fíkusům dobře, zeminu proto udržujte vlhkou. Zalévejte vlažnou vodou. Množství potřebné vody závisí na světlosti místa, velikosti rostliny a vlhkosti vzduchu. Fíkus je citlivý na studený průvan a nesnáší teplotní výkyvy. V případě podlahového vytápění je nutná podložka, která zabrání přechodu tepla z podlahy do květináče. Hodí se silnější polystyrenová deska nebo dřevěný rošt.

Zaléváme a hnojíme

Fíkusy zalévejte, až když vám proschne zemina. Voda v misce pod květináčem nesmí být déle než jednu hodinu a poté ji vylijte. Četnost a vydatnost zálivky se odvíjí nejen od druhu fíkusu, ale i od velikosti a hloubky pěstební nádoby, složení zeminy, teploty místnosti a cirkulace vzduchu. Na mladé rostliny, u kterých potřebujete zesílit kmen, použijte běžná hnojiva s obsahem dusíku. Musíte počítat s tím, že vám narostou velké a tmavé listy, které budou daleko od sebe. Takže to s dusíkem nepřehánějte. 

Řez a zaštipování

Aby se vám fíkus vešel do bytu, musíte jeho růst pravidelně redukovat. Nové přírůstky zakracujte střídavě a nechcete-li přijít o rašení posledního pupene. Nechejte při řezu za posledním listem kousek větve. Vytékání mléčné šťávy zastavíte mlžením vodou. Chcete-li udržet velikost koruny a část jednotlivých větví, musíte provést zakrácení o tři listy hlouběji, než je zamýšlený obrys koruny. Odlistěním získá fíkus nové, zdravé a menší listy.

Přesazování

První výměnu substrátu byste měli udělat těsně poté, co si fíkus donesete z obchodu domů. Fíkus vyndejte z kontejneru, oberte opadající zeminu a namíchejte novou s větším podílem organické výživné hmoty. Další přesazování si naplánujte u mladších rostlin po dvou letech na jaře, u starších za 3 až 5 let. Na složení zeminy nejsou fíkusy náročné, stačí jim substrát na pokojové rostliny. Není vhodná samotná rašelina, protože po přeschnutí špatně přijímá vodu. Stejně tak nebude nejlepší jílovitá zemina, která drží hodně vody, ale nedýchá.

Při nesprávné zálivce se rostlina zachrání tím, že zmenší plochu listů, které odpařují vodu, a následně opadnou. Fíkusy po shození listů mohou pokračovat v růstu, nesmíte jim ale nadměrnou zálivkou zničit kořeny. Občas kořeny zkontrolujte, pokud nenajdete bílé konce kořínků, které signalizují jejich zdravý růst, fíkus ihned přesaďte.

Choroby a škůdci

Proti savému a žravému hmyzu,  jako je například vlnatka, sviluška či mšice, nebo škodlivým houbám používejte běžné chemické postřiky. Dále čtěte: Dopřejte pokojovkám letnění. Aby se vrátily zdravé domů, potřebují k tomu na balkoně vhodné podmínky.

Zdroj: zahradnickakucharka.cz, i60.cz.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47