Jak se nenapálit a koupit dobrou domácí pálenku. Naučte se poznat opravdu kvalitní destilát

 Ostatní 
02. prosince 2021 12:17 / Šárka Sokolská
  13
📷
4 fotografie v galerii
Pálenka musí být především cítit po ovoci, z něhož je vypálena Pixabay
Nepálíte, ale chcete si od někoho koupit hotovou pálenku? Poradíme vám, jak poznat opravdu kvalitní destilát.

Říká se, že kvalitní pálenku lze poznat podle toho, že vás z ní ráno nebolí hlava. To samozřejmě není až tak úplně pravda, protože "odolné" jedince nemusí bolet hlava ani po vypití nekvalitních destilátů a naopak některé může bolet hlava i po vypití těch nejšpičkovějších pálenek. Nicméně hodnotit takto kvalitu destilátu by bylo poněkud náročné, zvlášť, když se jedná o hodnocení až po vypití. Přesto existují určité rady a postupy, které vám mohou výběr skutečně kvalitního destilátu usnadnit.

Počet destilací

Úroveň pálenky můžete poznat už podle počtu destilací. Platí totiž, že čím více destilací, tím je výsledný produkt čistší, tedy obsahuje méně nežádoucích látek, které se podílejí na výsledné chuti. Pokud kupujete pálenku, která byla alespoň třikrát destilovaná, pak jde o hodně kvalitní produkt. V praxi se však obvykle destiluje jen dvakrát, což mnohdy také stačí. Otázkou je, zda-li se vám s tím prodávající bude chtít svěřit, navíc pravdivě.

Čistá barva

Ve chvíli, kdy dostanete kupovanou pálenku ochutnat, podívejte se proti světlu na její čistotu a barvu. Například slivovice musí mít čirou barvu. Jakékoliv barevné odchylky jsou nepřijatelné. Stejně tak neberte pálenku, která je zakalená. Neznamená to sice, že by to ve výsledku mělo mít nějaký vliv na chuť, ale už samotný zákal svědčí o tom, že všechno neproběhlo tak, jak mělo.

Věřte svému nosu

Nestyďte se k pálence přivonět. I váš nos vám může pomoci odhalit, zda je slivovice či hruškovice kvalitní, nebo ne. Pokud v ní ucítíte zápach acetonu, ruce pryč od takového destilátu. Značí to totiž, že byl kvas špatně vypálený a rozjelo se v něm octové kvašení. Kvalitní ovocná pálenka musí mít vůni po ovoci, z něhož byla vyrobena. A pozor, vůně ovoce by vám měla zůstat v kalíšku i pár vteřin poté, co jej vypijete.

Řetízkování

Kvalitní  pálenka musí řetízkovat. Jde o proces, kdy ihned po nalití do sklenky stékají kondenzující pramínky alkoholu po jejím okraji. Někteří znalci kvalitu zase zkoušejí mezi prsty. Malé množství pálenky třou mezi ukazováčkem a palcem. Čím je míra odporu drhnutí větší, tím větší množství ovoce bylo při výrobě použito.

Jemná chuť

A teď to nejdůležitější - chuť pálenky. Kvalitní destilát musí být jemný, bez štiplavých dozvuků, může být však lehce kořeněný, ale bez hořkého "ocasu". I sladká chuť, která by někoho mohla lákat, je však signál ne moc kvalitního destilátu, protože určitě nepochází z původní suroviny. Veškeré cukry z ovoce se při výrobě destilátu přemění na etanol. V takovém případě to může znamenat, že destilát byl uměle doslazován, nebo do něj byla přidána aromata.

Rada na závěr

Pokud konzumujete více druhů pálenky, pak mezi jednotlivými vzorky přikusujte jablko. To totiž dokáže chuť neutralizovat a vy tak budete moct v klidu objektivně posoudit další vzorky. A pokud to přeci jen trochu přeženete, existují přípravky, které vám pomohou se z ní dostat. Jaké to jsou, jsme psali zde.

Zdroj: katedrala.cz, erecepty.eu.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47