Jeřabiny posílí imunitu a zabojují s nemocemi. Vypravte se na jejich sběr a připravte si z nich čaj nebo sirup

 Ostatní 
05. listopadu 2021 09:54 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Nejlepší jeřabiny jsou ty, které projdou prvním mrazem Pixabay
Nevíte, čím posílit imunitu, zbavit se kašle, chrapotu nebo bolestí v krku? Vsaďte na jeřabiny. Ještě teď můžete vyrazit na jejich sběr.

Pokud důvěřujete síle bylinek a dalších darů přírody, neměly by vám vedle šípku, heřmánku nebo rakytníku chybět doma také jeřabiny. Poradíme vám, jak rozeznat ty jedlé od nejedlých, kdy je sesbírat i jak je usušit.

Jedlé vs. nejedlé

Existuje několik desítek druhů jeřábů. V našich končinách se nejčastěji můžete setkat s jeřábem ptačím, moravským nebo jeřábem břek. Traduje se, že jeřáby mohou být jedovaté. Pravda to tak úplně není. Některé druhy jeřábu, zejména ptačí, obsahuje dráždivou kyselinu parasorbinovou, která způsobuje nevolnost a zvracení. Tepelnou úpravou nebo sušením ji ale zlikvidujete a i plané plody pak můžete jíst bez obav. 

Jak je rozeznat

Pokud přeci jen nechcete riskovat, že si domů odnesete jeřáb ptačí, pak se zaměřte na listy stromu. Planý druh má po celém svém obvodu vroubkované listy, jedlé druhy mívají listy z poloviny hladké a z poloviny zoubkaté. A úplně bezpečně poznáte ptačí jeřáb podle chuti. Ta bývá hořká a trpká. K nejsladším jedlým naopak patří jeřáb moravský.

Kdy vyrazit na sběr

Jeřabiny sice dozrávají už na sklonku léta, ale najít je na stromech můžete ještě i teď. A navíc, čím později je seberete, tím lépe. A vůbec nejlepší je, pokud je necháte přejít prvními mrazíky a teprve poté se vydáte na jejich sběr. V tu chvíli jsou totiž nejchutnější. Jeřabiny sbírejte v celých trsech, doma odstraňte ty, které jsou napadené nebo ohlodané od ptáků. Několik dní je vystavte na slunci a teprve poté jej otrhejte a sušte v jedné vrstvě. Pokud je budete sušit v troubě, neměla by její teplota přesáhnout 50 °C. Z takto usušených jeřabin si můžete připravit například čaj.

Jeřabinový čaj

Na jeden šálek potřebujete jednu lžičku sušených plodů. Ty rozdrťte v hmoždíři nebo mixéru. Přelijte vroucí vodou a nechte deset minut louhovat a poté sceďte. Pijte maximálně dva šálky denně.

Jeřabinový sirup

Z čerstvých plodů naopak můžete připravit skvělý sirup na podporu imunity. Kilogram plodů omyjte, nahrubo rozmixujte, zalijte litrem vody, přidejte kilogram cukru a vařte zhruba hodinu. Poté přeceďte přes plátýnko, slijte do předem vyvařených sklenic a uzavřete.

Nejen dobrá imunita 

Právě teď v podzimních měsících, kdy řádí celá řada viróz, byste si měli dopřát šálek čaje nebo lžičku sirupu z jeřabin. Dokáží totiž skvěle nakopnout váš imunitní systém, uvolňují dýchací cesty, uleví při bolestivém hrdlu a chrapotu. Mají také očistný efekt na močové cesty a jsou doslova balzámem na podrážděné zažívání. Užívat jeřabiny mohou také lidé, které trápí zácpa, žaludeční neurózy nebo nechutenství.

Zbaví zavodnění i celulitidy

Jestli bojujete se zavodněním nebo celulitidou, neměli byste s použitím jeřabin vůbec otálet. Jeřabiny dokážou zlepšit tok lymfy, čímž vám mohou pomoci právě s výše uvedenými problémy. Díky obsahu rutinu zabojují proti rozšířeným žilkám v obličeji, křečovým žilám i hemoroidům. Jak hemoroidy vznikají, jsme psali zde. Kromě toho napomáhají předcházet unavenému vzhledu a zašedlému tónu kůže. 

Zdroj: organicfacts.net, foragerchef.com.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve