Chcete relaxovat na zahradě u domu? Pořiďte si altán nebo pergolu!

 Zahrada 
05. dubna 2017 12:49 / Marie Popelková
  0
📷
2 fotografie v galerii
Osmiboké altány jsou velmi oblíbené. ALTÁNY PERGOLY
Máte rádi chvíle, kdy si můžete jen tak sednout na zahradu s čerstvým šálkem kávy nebo upečenou bábovkou a jen tak relaxovat? Zpříjemněte si atmosféru pergolou nebo altánem, které vás budou chránit před sluncem, ale i deštěm!

Když je venku hezky, většina lidí nechce být zavřená doma. Kdo má byt, může u paneláku vyrazit maximálně na lavičku, nebo se musí pustit do přírody. Majítelé rodinných domů mají výhodu v tom, že mohou být v přírodě, i když takříkajíc nevytáhnou paty z baráku!

CHRÁNÍ PŘED SLUNCEM

Pergoly spojují interiéry s exteriérem, dodávají bydlení větší luxus a pohodlí! Oceníme je při stolování nebo posezení, ale i odpočinku a zábavě. Lidé je využívají i ke studiu nebo práci. Vytvářejí nejen stín před sluncem nebo ochranu před letním deštěm, ale vytváří i pocit soukromí a pohodlí.

Rozměr stavby se přizpůsobuje velikosti zahrady. Není vhodné dát velkou pergolu nebo altán na malou zahrádku, aby na ní nezbylo žádné místo, naopak na velké zahradě si můžeme dopřát i větší altán i pergolu a není potřeba se spokojit s málem! Vhodné je pocítat s prostorem alespoň 16 metrů čtverečních, a to například čtyři na čtyři metry, aby se do něj vešel alespoň stůl a pár židlí!

Terasa většinou navazuje na zadní stranu domu. Pokud tam máte francouzké okno, můžete přes něj jednoduše projít třeba z kuchyně na terasu. Když chcete, můžete si dát u pergoly stěny, kterými zabráníte větru, ale také zvědavým pohledům sousedů!

KLID A RELAXACE

Zatímco by se pergola měla hodit k domu, altán by se měl na pohled sžít se zahradou. Tvary lze vybírat různé, často lidé volí klasický čtverec nebo obdélník. Pokud nechcete nic velkého, stačí si jen pořídit markýzu, která udělá stín. Pod ni si dáte třeba lavičku a můžete začít odpočívat.

Pro náročnější už je ale lepší pergola, která mívá vlastní střechu.

Pokud uvažujete o samostatném objektu na zahradě, zvolte altán. Jeho umístění můžete podpořit například jezírkem nebo jiným vodním prvkem, se kterým jistě dobře poradí zahradní architekt. Jeho výhodou je, že ho můžete umístit na jakoukoliv stranu, bude mít střechu, a uchrání i před deštěm. Využít ho můžete k jídlu, zábavě, ale i romantickým chvílím!

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve