Nechcete se vzdát zahradničení? Vysaďte si jahody

 Zahrada 
10. září 2017 08:39 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Na podzimní výsadbu jahodníků je nejvyšší čas. Shutterstock
Pokud chcete ještě letos vysadit jahodníky, máte nejvyšší čas. Měli byste to zvládnout tak do konce září. Rostliny mají možnost důkladně zakořenit, využívají ranní rosu a nižší noční teploty působí na jejich vývoj velmi příznivě

Pro pěstování jahod je ideální humózní provzdušněná půda, neutrální až mírně kyselá. Důležité ale také je, aby na záhonek mělo dostatečný přístup světlo. Ve stínu totiž jahodník příliš plodit nebude.

Co udělat pro bohatou úrodu jahod

Ještě v září můžete vysazovat jahody z dceřiných sazenic (odnoží), které si můžete sami namnožit nebo koupit (a to buď jako prostokořené nebo v sadbovačích). Zakořeněné sazenice odebírejte pouze od jednoletých či dvouletých matečných rostlin, které jsou ve výborné kondici a bohatě plodily. A nezapomeňte, že jahodníky sice patří k rostlinám, které na stejném stanovišti pěstujeme více sezon, ale po třech a více letech rostliny ztrácejí na kvalitě, sklizeň není tak bohatá a plody jsou menší.

Kde nejlépe porostou?

Jahodníkům se nejlépe daří na slunných místech a na středně těžkých půdách hlinitého charakteru, kde mají dostatek vláhy a živin pro bohatou úrodu. Proto dbejte na důkladný výběr plochy, která je chráněna před chladem a větrem. Tyto dva neblahé vlivy se totiž nejčastěji podepisují pod nízký výnos i na dobře zpracované půdě. Pro pěstování jahod jsou naprosto nevhodné těžké, přemokřené jílovité půdy. Mějte na paměti, že půda, kde jahody rostly v předchozích letech, potřebuje před jejich opětovnou výsadbou důkladný odpočinek, nejlépe 5 let. 

Příprava záhonu

Plochu, kterou se chystáte osázet, nejprve důkladně zryjte do hloubky 15-20 cm. Při rytí můžete do půdy přidat i vrstvu chlévského hnoje a nadrobno posekané trávy. Zarytý organický materiál ve velkém množství uvolňuje postupně živiny, půdu mírně při svém rozkladu zahřívá a zadržuje tolik potřebnou vláhu. Po těchto činnostech nechte záhon týden až dva slehnout a teprve pak začněte sázet.

Aby do zimy zesílily

Po výsadbě je třeba nové jahodníky pravidelně a pečlivě zalévat. Jedině tak rostliny zesílí a bezproblémově přečkají zimní období. Pokud nechcete, aby vám mezi výsadbou rostl plevel, použijte černou netkanou textilii, případně můžete tento volný prostor mezi jednotlivými rostlinami namulčovat slámou. S umělými hnojivy, především pak granulovanými, vyčkejte, protože používáním těchto produktů ihned po zasazení nových rostlin může dojít k popálení kořenového systému, a to především v období déletrvajícího sucha. Před příchodem zimy pak přihrneme k trsům ještě zeminu, abyste ochránili krček rostlin. Na ochranu před mrazy jahodník pokryjte například chvojím. Na jaře pak ochranu odkryjte a pusťte na jahodníky sluneční paprsky.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve