Několik užitečných rad pro pěstování máty

 Zahrada 
13. srpna 2017 12:01 / Marie Popelková
  1
📷
3 fotografie v galerii
Máta je mezi pěstiteli velmi oblíbená. Zacházíme s ní ale správně? internet
Máta je voňavá, rychle rostoucí bylinka, kterou skvěle využijete v kuchyni. Pokud jste uvažovali o tom, že byste si ji začali pěstovat, zde je pár tipů, o kterých byste měli vědět, než se do toho pustíte!

Máta je vhodná k pěstování doma v květináči i na zahradě. Je nenáročná, takže se výborně hodí i v případě, že nemáte s pěstováním bylinek žádné zkušenosti. Obzvláště v letních měsících její osvěžující chuť využijete, když ji přidáte do studeného čaje nebo jiných nápojů.

I když jste zkušení zahradníci, je dobré ověřit si, že o své rostlinky pečujete správně a nedopouštíte se něčeho, co by jim mohlo ubližovat. Jakým způsobem tedy s mátou zacházet?

Při hledání místa, kam ji zasadit, zvolte takové, na kterém si užije ranního slunce a odpoledne částečný stín. Ideální místo je na terase u domu nebo na balkóně bytu. Pokud se chystáte mátu pěstovat uvnitř, nedávejte ji k topení, které by ji v zimních měsících vysušovalo.

Co se týče sklizně, trhejte snítky máty předtím, než začne kvést. Pokud chcete období sklizně prodloužit, odštípněte pupeny květů hned, když se objeví.

Jestli nechcete, aby se vám máta rozmnožila na zahradě a zadusila ostatní rostliny, používejte mulč. Pokud chcete mít jistotu, že se vám máta v zahradě nerozšíří, zasaďte ji do květináče.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008