Buďte kreativní a zkuste zajímavě využít tvárnice

 Zahrada 
22. března 2018 17:03 / Bronislava Silná
  0
📷
4 fotografie v galerii
Obyčejné tvárnice z betonu mohou oživit vaši zahradu či interiér Internet
Různé typy tvárnic mají své využití při stavbách domů, plotů a dalších částí našich obydlí. Možná vám jich pár zbylo a hledáte pro ně lepší využití. Nebo chcete zajímavé řešení, které nemá každý druhý. Máme pro vás inspiraci.

Nejrůznější tvárnice, cihly, ale i ytongové bloky se dají využít často úplně jiným způsobem, než ke kterému byly původně určeny. Záleží jen na naší fantazii a na tom, co potřebujeme vyřešit. Tyto materiály najdou své využití nejen na zahradě a v okolí domu, ale také v interiéru. Pokud budete pokračovat ve čtení, uvidíte, že se mohou stát zajímavou inspirací i pro vás.

Lavičky a police

Docela jednoduchým řešením, při kterém využijete tvárnice různého typu, je stavba jednoduchých laviček či polic. Princip je jednoduchý – tvárnice tvoří bočnice a případně střední podpěru. Povrch obvykle tvoří dřevěná deska, která je opatřena nátěrem podle našich potřeb. Snadno vám vznikne lavička, kterou můžete umístit kdekoliv v zahradě. Pokud je třeba, můžete dřevěnou desku přišroubovat prostřednictvím hmoždinek, které umístíte do vyvrtaných otvorů v hmotě tvárnice.

Pokud byste chtěli vědět, jak si můžete vyrobit zajímavou poličku do interiéru z dřívek od nanuků, podívejte se na článek publikovaný dříve.

Zahradní schůdky

Tvárnice či jiné betonové prvky zapustíte do svahu tak, aby tvořily schody podle vašich potřeb. Jestliže jsou tvárnice duté, vyplníte je zeminou a získáte schody porostlé trávou. Schody jdou samozřejmě složit i ze zbylých cihel, nebo ještě lépe z cihel starých, pro které už by nebylo jiné využití.

Okraje záhonů či zvýšené záhony

Různé stavební prvky mohou tvořit okraje záhonů. Při citlivém použití může taková zahrádka působit vkusným dojmem. Máte-li prvky drobnější, lze je využít pro vytvoření chodníčků mezi jednotlivými záhony. Výborné jsou záhony zvýšené. K tomu se hodí duté tvárnice, které vytvoří rohové části. Stěny pak mohou být tvořeny dřevěnými prvky. Zvýšené záhony se snáze udržují, nemusíte se k nim tolik ohýbat a navíc bývají rostliny více chráněny před určitými škůdci.

Buďte kreativní

Z lehkých ytongových prvků zase můžete modelovat různé tvary, kterými ozvláštníte zahradu či interiér. Dají se nejen řezat pilou, ale můžete je snadno opracovávat a zahrát si na amatérské sochaře. Jestliže máte šikovné děti, můžete tuto práci svěřit i jim. Jen je třeba si uvědomit, že tyto prvky jsou někdy tvárné až příliš snadno. Nesmíte proto sochat příliš vehementně, abyste blok nepoškodili úplně.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve