Chcete mít orchidej? Pro začátek si pořiďte můrovce

 Zahrada 
16. března 2018 12:48 / Marie Popelková
  0
📷
3 fotografie v galerii
Křížením a šlechtěním vznikají květy různých barev Pixabay
Chcete se dát na pěstování orchidejí, ale nemáte s tím zkušenosti? Pro začátek si vyberte Phalaenopsis nebo-li můrovce, který je vhodnou začátečnickou odrůdou. Kvete skoro po celý rok a daří se mu i v bytě. Kvůli jeho nenáročnosti zvládne péči i začátečník!

V přírodě roste kolem 50 druhů můrovců a další odrůdy vznikají křížením a šlechtěním. Díky tomu mají květy různé barvy, ale všechny jsou krásné. Rostou od Asie až po severní Austrálii. Nacházejí se v místech, kde nejsou velké teplotní výkyvy ani velké sucho. Proto jsou schopné kvést téměř nepřetržitě.

Správná teplota

Můrovce obvykle vykvétají, když dosáhnou tří let věku. Potom už vykvétají pravidelně. Vyhovují jim teploty okolo 20 stupňů Celsia v kombinaci s nižšími teplotami v noci. Většinou je taková situace v obývacím pokoji. Vyhovuje jim také spíš vlhkost než sucho. Dařit se jim bude na světlém stanovišti, ale nesmí to být na slunci. V létě je klidně můžete položit ven, jen je nezapomeňte dát zpět ve chvíli, kdy teplota klesne pod 12 stupňů Celsia.

Zalévat je můžete zhruba jednou týdně s odstátou vodou pokojové teploty. Dostatečně zvlhčí substrát. V zimě pak stačí i jednou za dva týdny. Dobré je také namísto zalévání postavit kytku do vody s miskou a nechat ji, aby se podle libosti napila sama. Voda se však nesmí dostat do srdíčka rostliny, jinak by hrozila hniloba.

Pokud máte v místnostech, kde orchideje pěstujete, sušší vzduch, můžete rostliny rosit. Musíte však dávat pozor, aby kapky při rosení dopadaly pouze na listy, nikoliv na květy. Vodou by se mohly poškodit! Pro bohatší kvetení je dobré rostliny hnojit speciálním hnojivem pro orchideje. V létě tak čiňte dvakrát do měsíce, v zimě stačí jednou měsíčně.

Nechce kvést

Nezastřihujte odkvetlé stvoly až úplně dole u listů. Zastřihněte je pouze za třetím až čtvrtým očkem. Je to zřetelné jako tlustší místo. Asi tři měsíce trvá, než orchidej znovu rozkvete a poupata se otevřou. Celý stonek se odstraňuje až v případě, že po celé délce zaschne a zhnědne. Pak jej odstřihněte ostrými nůžkami. Pokud máte pocit, že rostlina nechce kvést vůbec, přeneste ji do chladné místnosti, kde se méně topí. Tam ji ponechejte při teplotě asi 15 stupňů a ona by měla znovu vykvést.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47