Zkrášlete si zahradu přírodním kamenem!

 Zahrada 
28. března 2018 12:23 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Kameny musejí vypadat přirozeně Shutterstock
Ženete se na zahradu, sotva se udělá trochu teplo a vyleze slunce? Trávíte v ní většinu času, ať už je to kvůli práci nebo relaxaci? Zkrášlete si zahradu přírodním kamenem, který je přirozenou součástí přírody! Je to originální prvek, který je navíc odolný, pevný a nenáročný na údržbu.

Kov často rezaví, dřevo poměrně brzy a rychle stárne. Pokud však zvolíte kámen, nebudete litovat. V zahradě se bude vyjímat, ať už si zvolíte pár větších kousků, nebo mnoho malých kamínků. Ty větší můžete použít jako fontánu nebo odpočinkové místo k sezení.

Přirozený vzhled

Krom toho můžete mít kámen jako zídku, do skalky, na chodníky i cesty, ale také jen do zákoutí, k jezírkům nebo potůčkům. Kámen má v zahradě působit, jako by tam patřil. To se podaří díky tomu, když vyberete takový druh, který bude působit přirozeně.

Umístění velkých kamenů je dobré naplánovat pro období zahradnických a stavebních úprav. Do menších zahrad se hodí valouny, říční kamínky kolem jezírka, okrasných travin a stromků. Zde se dočtete jednoduchý fígl, jak vyčistit zahradní jezírko. Zvolit můžete i gabiony, což je stavební prvek z kovu a kamene. Mají podobu kovového koše ve tvaru kvádru, do kterého se vkládají kameny. Slouží jako opěrná zídka nebo plot a také ke zpevnění terénu. Mohou mít různý tvar od kvádru přes obloku a válec až po pyramidu.

Usazení gabionů se provádí na sucho, bloky se dovážejí přímo na staveniště. Je možné ho umístit do vody. Podklad musí být čistý, rovný a zpevněný. Vhodný bývá i betonový základ. Výhodou je, že je možné je podle potřeby rozebrat.

Základem košů jsou kameny. Mohou ladit nebo se doplňovat tvarem, zbarvením a podobně. Preferujte materiál, který je odolný mrazu, ale i vedru a větru. Osvědčil se například čedič nebo žula.

Kamenitý koberec

Z kamínků je možné udělat schody, podezdívky i cesty. Kamenný koberec tvoří směs říčních nebo mramorových oblázků v pestré škále barevných provedení, které je možné vzájemně kombinovat. Jako pojivo se používá pryskyřice. Výhodou koberce z kamínků je rychlá a snadná pokládka. Pracovat lze při teplotě nad 10 stupňů Celsia.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve