Zatravněte znovu plochy pod stromy, kde již nějakou dobu tráva neroste

 Zahrada 
16. dubna 2018 11:47 / Kateřina Kofroňová
  0
📷
6 fotografií v galerii
Půdu pod stromy můžete zatravnit, ale i zkrášlit Internet
Kdo má na zahradě stromy nebo keře, a to především ty jehličnaté, jistě tento problém zná. Kolem kmene se čím dál tím více rozšiřuje prostor, na kterém neroste tráva a půdu pokrývá jen jehličí, nebo je hlína obnažená. Pokud vám to vadí, je na čase s tím něco udělat.

Onen nezatravněný kruh se nejspíš rozšiřuje již nějakou dobu a vy stále nic neděláte, protože to vlastně ještě není tak hrozné. Ono to vlastně ani ničemu neškodí, nikomu to neubližuje, jen to vypadá nevzhledně. Ale samo se to nezlepší.

Problémem je jehličí

Místa bez trávy se objevují především pod jehličnatými keři nebo stromy, kde na trávu a později i hlínu padá velké množství jehličí. K trávě postupem času nemohou jak sluneční paprsky, tak ani vzduch a pozvolna skomírá. Nakonec už tráva z jara ani nenaroste, jelikož jí to hustá vrstva jehliček nedovolí. S rozšiřující se korunou se navíc holé místo pod stromem ještě rozrůstá.

Vadit může i stín

Problémem může být i stín, který způsobuje právě rozrůstající se koruna stromu nebo keře. Některá tráva není pro růst na stinném stanovišti vhodná a ubývající množství slunečního záření může způsobovat její postupné řídnutí až úplné vymizení.

Řešení je jednoduché

Problém lze vyřešit snadno, a to hned několika způsoby. Není potřeba volat odborníky, pokud máte běžné zahradní náčiní, pomůžete si většinou sami.

Zryjte půdu

Chcete-li to udělat opravdu pořádně, vezměte to, jak se říká, z gruntu, uchopte rýč a půdu zryjte. Předtím ale hráběmi či koštětem odstraňte veškeré jehličí a případný plevel, který za tu dobu pod stromem či keřem narostl. Je rovněž vhodné půdu pohnojit, nebo pokud se jedná o nekvalitní zeminu, navézt zeminu novou, nebo ji alespoň smíchat s hlínou z kompostu nebo s rašelinou.

Vysaďte novou trávu

Před samotným výsevem nové trávy ještě půdu udusejte a srovnejte. Ve chvíli, kdy bude půda připravena, můžete se pustit do výsevu nové travní směsi. Volte raději nenáročné semeno, které zvládne růst i ve zhoršených podmínkách. Nejlepší je proto golfový trávník, nebo trávník určený přímo do stínu. Více jsme o péči o trávník psali zde.

Zvyšte korunu

Můžete rovněž zvýšit korunu stromu, tedy ostříhat větve, které jsou nízko položené a zabraňují přístupu světla k půdě. Větve, které leží na zemi, v tu chvíli fungují podobně jako jehličí, půdu udusávají a tráva postupně řídne, až zaniká. Po ostříhání zryjte půdu a zasejte nové travní semeno.

Mulčovací kůra

Pokud ale trávu pod stromem či keřem mít nechcete a holé místo se vám vlastně svým způsobem líbí, protože odděluje strom od zbytku zahrady, pouze odstraňte jehličí, plevel a jiné nálety.

Abyste nemuseli neustále pod stromem uklízet, nasypte kolem něj mulčovací kůru nebo drobné oblázky, kterými tráva ani plevel neprorostou. Pod stromem budete mít tudíž stále krásně uklizeno, dokud se mulčovací kůra nevstřebá a kamínky nerozkopou po zahradě. Lepší je proto ohraničit místo pod stromem například dřevěným nízkým plůtkem – klidně jen 10 centimetrů vysokým.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve