Zahradní jezírko vyžaduje pravidelnou péči. Jedině tak může být trvale čisté a krásné

 Zahrada 
12. dubna 2018 13:24 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Jakákoliv vodní plocha dělá zahradu útulnější Shutterstock
S přibývajícím teplem začínají lidé trávit více času na zahradě. Nejenže na ní pracují, ale hrají si tam děti a také dospělí tam posedávají u kávy nebo čaje. Někdo si do prostoru jako zpestření umístí vodní prvek nebo jezírko. Je však potřeba o něj pečovat, aby mu krása a čistota vydržela.

Ať už máte na zahradě něco malého s vodou nebo větší plochu, ať už se tam koupete, nebo ne, za všech okolností je potřeba se postarat o čistotu. Musíte dodržovat několik základních zásad pro určité typy vodních ploch. Díky nim vše bude fungovat, jak má.

Pomoc přírody

Při znečištění hraje roli spousta faktorů od velikosti plochy vody přes druh a osázení rostlin až po blízkost stromů a podobně. Některé prvky mohou být někdy nápomocné, jiným lze předejít a se zbytkem je potřeba se vyrovant a najít způsob, jak jezírko vyčistit. Nejlepší je prevence, takže si raději posviťte na příčiny, než abyste pak museli řešit neblahé důsledky.

Čím větší plochu vody na zahradě máte, tím snazší může být péče o ni. Aby se jezírko čistilo samo, mělo by mít nejméně kolem 50 metrů čtverečních, ideální je ale kolem 100 metrů čtverečních. Hloubka by měla být až dvoumetrová. O čištění zahradního jezírka jsme psali i zde.

Pro čistotu můžete použít vodní rostliny, kterými osázíte okraje nebo větší části jezírka. Na rostlinnou zónu by měla připadat zhruba polovina plochy. Pro co nejvyšší účinnost kombinujte více rostlinných druhů, ale pozor na ty, které by časem dokázaly obsadit celou plochu.

Stojatá voda v mělkých jezírkách má jen omezenou možnost čištění. Tím existuje větší možnost, že se bude kazit v důsledku rozkladu napadaných nečistot, které nestačí vodní rostliny zkonzumovat. Protékající voda s sebou odnáší různé nečistoty plující po hladině a zásobuje jezírko čerstvou vodou. Pro rostliny i vodní živočichy to znamená i přísun kyslíku. K provzduštění a pročištění vody pomáhají i fontánky nebo vodopádky.

Vymezená část

Rostliny nemají působit jen hezky, ale taky vodu čistit. Lze jim vymezit určitou část, kterou je možné oddělit například zídkou. Rostliny můžete vysazovat i do košů nebo vaků. Vhodnější je štěrk, protože rostliny jen ukotvuje na rozdíl od substrátů obsahujících mnoho živin. Rostliny v nich zasazené pak nejsou nucené obstarávat si je z nanesených nečistot, a neplní proto funkci čističů.

Vodu před sluncem sice chrání koruny dřevin, ale nesou s sebou také vyšší nároky na čištění. Proto je vhodné na podzim vodní plochy chránit například speciálními sítěmi různých velikostí, které můžete pořídit za pár set korun.

Okrasné rybičky

Problémy nastávají na jaře a v létě, kdy pyl pokrývá hladinu žlutou vrstvou. Prevence tady neexistuje, proto je potřeba se spoléhat na přírodní kořenovou čističku nebo filtrační zařízení. Jako dekoraci můžete použít i okrasné rybičky, ale jejich výkaly obsahují látky podporující růst řas. Proto není vhodné je dávat do vody ke koupání. Lepší jsou v okrasném jezírku.

Když to nejde pomocí přírody, musíte přiložit ruku k dílu. Čeká vás proto odstranění větví, odumřelých rostlin, vytrhání přemnožených vodních rostlin, posekání rostlin v kořenové čističce, ale také výměna filtrační vložky u filtračního zařízení. Nutné jsou i opravy břehů, ukotvení rostlin, kontrola kvality vody a podobně.

Pro zajištění čisté vody pro koupání i chov okrasných ryb i zdárný růst rostlin je nejvhodnější instalovat do menších jezírek filtrační sety. Jsou složené z čerpadla, UV sterilizéru a biologického filtru. Zachytí to hrubé nečistoty, zbaví vodu kalu, řas i choroboplodných zárodků.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve