Zasaďte si minikiwi, sklidíte stovky lahodných plodů. Je to překvapivě jednoduché i v našich podmínkách

 Zahrada 
01. listopadu 2018 09:53 / Veronika Prášilová
  11
📷
6 fotografií v galerii
Minikiwi snadno vypěstujete na své zahradě Shutterstock
Mezi nejoblíbenější exotické ovoce patří kiwi. Je šťavnaté, příjemně sladkokyselé, s vysokým přínosem pro zdraví, a kromě přímé konzumace má široké využití v kuchyni. Napadlo vás někdy, že byste si kiwi sami pěstovali? Je to překvapivě jednoduché i v našich podmínkách.

Sáhnout ale musíte po rostlině s menšími plody, které se přezdívá minikiwi. Ta je totiž mrazuvzdorná až do minus 30 stupňů Celsia. A jelikož květy nasazuje až v červnu, úrodu neohrozí ani případné pozdní jarní mrazíky.

Nepřehlédnutelné výhody 

Minikiwi je podle velikosti svých plodů přezdívkou Aktinidie význačné (Actinidia Arguta), přesněji speciálně vyšlechtěných mrazuvzdorných odrůd Issai a Viti. Jejich plody jsou sice menší, velikosti angreštu, ale obsahují více sacharidů než běžné kiwi, proto jsou sladší. Ze zdraví prospěšných látek jmenujme vitamin C a hořčík.

Minikiwi podporují látkovou výměnu, zpevňují žíly a cévy, posilují imunitu a zlepšují zrak. Další výhodou je to, že nemají tak tuhou slupku, tudíž se mohou jíst celé. Odrůda Viti navíc nemá žádná semínka. Obě jsou samosprašné, nemusíte se tedy trápit sázením samčích a samičích rostlin.

Odolní minibojovníci 

V neposlední řadě jde minikiwi k dobru fakt, že je vysoce odolné proti plísním, houbám a škůdcům, nemá prakticky žádné přirozené nepřátele, až na kočky. Pro ně jsou tyto rostliny jako magnet a rády je okusují a vyhrabávají jim kořeny. Tomu lze ale jednoduše zabránit rozložením netkané textilie kolem rostliny a omotáním pletiva kolem stonku.

Nenáročné pěstování

Aktinidie jsou popínavé liánovité rostliny, které se pěstují podobně jako réva vinná, tedy s oporou. Tou mohou být různé konstrukce, pergoly, zdi atp. Vysazuje se prakticky kdykoliv, ale nejlépe v období vegetačního klidu.

Sazenice vysazujeme na vzdálenost 2 až 4 m v průběhu celého roku. Vhodné je ale vysazování ve vegetačním klidu do půdy promísené s kompostem a rašelinou pro snížení kyselosti půdy. Mají rády hodně vláhy, ale zemina musí být dobře propustná, nikoliv těžká přemokřená. Rostliny neobrýváme, protože mají mělký kořenový systém. Doporučuje se okolí rostliny chránit mulčovací kůrou zabraňující vysychání půdy.

Už teď se můžete těšit

Plody dozrávají na přelomu září a října. Nevadí jim ani první mrazíky. Naopak ty přispívají k jejich vyšší sladkosti. Úroda bývá nebývale bohatá, z jedné rostliny se sklízí až 15 kg lahodných plodů. A spolu s těmito rostlinami můžete na zahradě během mrazíků pěstovat také některé bylinky. Které to jsou, o tom si můžete přečíst v našem článku.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008