Solární světla se hodí k venkovnímu posezení na terase i na zahradu

 Zahrada 
29. prosince 2019 13:49 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Solární světla rozzáří vaši zahradu Depositphotos
Sluneční energii lze v domácnosti využít nejrůznějšími způsoby, jedním z nich je také solární světlo. Pomocí solárních světel osvítíte například chodník na zahradě, venkovní posezení nebo cestu k domu.

Solární světla jsou levnou záležitostí, přitom jde o velké pomocníky. Díky nim se totiž budete venku podstatně lépe orientovat i za tmy. Poradíme vám, jak solární světlo vybírat, abyste s ním byli spokojeni.

Nepotřebují elektřinu

Solární světla fungují bez elektřiny z rozvodné sítě, což je ekonomické i ekologické. Princip je jednoduchý – solární lampa nebo jiné osvětlení se přes den dobije na sluníčku a za soumraku se rozsvítí díky speciálním senzorům. Ráno se zase solární lampy samy vypnou, pokud se během noci nevybijí. Svítíte zadarmo, bez nutnosti rozsvěcování nebo zhasínání. Solární osvětlení navíc působí romantickým dojmem.

Vhodné umístění

Čím déle bude solární světlo na slunci, tím více vám v noci poslouží. Proto ho umístěte tak, aby se přes den mohlo dostatečně nabít. Je tak jasné, že na jižní a západní straně se nabijí více, než na stinném severu.

Solární světlo a kritéria výběru

Abyste byli se solárním světlem spokojeni, vybírejte mezi kvalitními výrobky. Levné solární lampičky zakoupené v supermarketu mohou dosahovat jenom slabého výkonu a poslouží spíše jako dekorace zahrady, zvýrazní hranici cesty nebo břeh bazénu. Zatímco solární světla od renomovaných výrobců dostatečně září a obstojí třeba jako moderní lucerna při venkovním posezení.

Co je třeba sledovat

Než si pořídíte solární osvětlení, měli byste se zaměřit na následující parametry:

  • Počet LED diod – čím vyšší bude, tím lepší. Kvalitní výrobky s dostatečným počtem LED diod září natolik, že dostatečně osvětlí dveře nebo venkovní posezení.
  • Výdrž – při plném nabití vydrží solární světlo až 8 hodin.
  • Design – vzhled většinou připomíná tradiční lampy. Ale k dostání jsou také vtipná a originální solární světla.
  • Materiál – levnější solární světla jsou vyrobená z plastu, který nevydrží dlouho a snadněji podlehne povětrnostním vlivům. Skutečně kvalitní výrobky vydrží několik let.
  • Funkce – starší technologie reaguje na tmu a světlo rozsvícením, nebo zhasnutím. Pokročilejší solární světlo obsahuje čidlo, které reflektuje pohyb. Hodí se třeba ke vchodu.

Pohybová čidla

Solární osvětlení nejnovější generace mohou obsahovat i čidla, která reagují na pohyb. Takové typy už plní i bezpečnostní funkce, protože avizují přítomnost nezvaného hosta a hlavně – posvítí spolehlivě na cestu.

Solární světla s pohybovými čidly lemující přístupovou cestu pomohou při nočním návratu domů. Bezpečnostní funkci oceníte i u bazénu, kdy „soláry“ spolehlivě ochrání od nechtěného pádu do vody. O tom, jak nejlépe vybrat osvětlení do garáže, jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47